Betekenis prompt – Wat is AI prompt engineering?

1 april 2023
5 mins
Home > Blog > Betekenis prompt – Wat is AI prompt engineering?

Prompt, prompting, prompt engineering, prompt opdracht. Zomaar wat termen die we de laatste tijd steeds meer horen terugkomen. Veel van deze termen bestaan al lang, maar met de opkomst van Chat-GPT en de nog vele andere AI-tools horen we deze prompt termen ineens veel vaker. Wat betekenen deze termen nou precies en hoe kun jij er je voordeel mee doen?

Prompt engineering = Een ontwikkeling die jouw leven makkelijker gaat maken

Wat is een prompt in AI-tools?

De betekenis van een prompt in AI-tools is een kort stukje tekst dat wordt gebruikt als startpunt voor de machine om een respons te genereren. Het kan een vraag zijn, een onderwerp of een paar woorden die de machine stimuleren om een ​​bepaald type respons te produceren. In tegenstelling tot creatief schrijven, wordt een prompt in AI-tools vaak gebruikt om de kwaliteit en relevantie van de gegenereerde tekst te verbeteren. Wel zo fijn!

Waarom wordt er binnen AI-tools steeds meer gebruik gemaakt van prompts?

Dat prompts binnen AI-tools steeds populairder worden, kunnen we niet meer ontkennen. Maar waarom is dat zo? Prompts maken het proces van bijvoorbeeld tekstgeneratie efficiënter en nauwkeuriger. Die nieuwe prompts klinken als muziek in de oren!

Door een prompt te gebruiken, kan de machine zich richten op het genereren van tekst die specifieke relevantie biedt voor de vraag of het onderwerp. Dit helpt om de gegenereerde tekst beter af te stemmen op de behoeften van de gebruiker en om de kwaliteit van de gegenereerde tekst te verbeteren.

Hoe worden prompts gebruikt binnen AI-tools?

Prompts kunnen op verschillende manieren worden gebruikt binnen AI-tools. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Het genereren van een samenvatting van een lang artikel. De prompt geeft de computer specifieke instructies over welke delen van de tekst moeten worden opgenomen in de samenvatting.
 • Chatbots – Een prompt kan worden gebruikt om een ​​chatbot te activeren en een gesprek met de gebruiker te beginnen.
 • Tekstgeneratie – Een prompt kan worden gebruikt om de machine te stimuleren om een ​​specifieke soort tekst te genereren, zoals een artikel of een productbeschrijving.
 • Automatisch vertalen – Een prompt kan worden gebruikt om de machine te helpen bij het vertalen van tekst van de ene taal naar de andere.
 • Contentcreatie – Een prompt kan worden gebruikt om de machine te helpen bij het creëren van nieuwe content voor een website of blog.

 

Het maken van AI prompts: voorbeelden

Maar hoe kom je nou aan een goede prompt, zelfs daar kun je bijvoorbeeld Chat-GPT voor inschakelen. Maar deze kun je uiteraard ook zelf uitwerken. Hieronder vind je wat voorbeelden van uitgewerkte prompts. Hoe beter je ze uitwerkt, hoe beter ook de output is die je uit je AI gegenereerde tool krijgt.

Gebruik deze prompts maar eens in bijvoorbeeld Chat-GPT en je zult versteld staan van de output die eruit zal komen. Zo zie je maar: de betekenis van AI prompt engineering wordt steeds groter.

 1. Prompt voor het verkrijgen van een goede blog over de ontwikkeling van prompts in AI tools:
  “Schrijf een blog over de ontwikkeling van prompts binnen AI-tools, waarin je ingaat op de geschiedenis, de huidige toepassingen en de toekomstige mogelijkheden. Gebruik voorbeelden om de lezers te laten zien hoe prompts werken in AI-tools en hoe ze kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de gegenereerde tekst. Verwerk ook de laatste trends en ontwikkelingen in het artikel.”
 2. Prompt voor het samenstellen van een mooie reis van 21 dagen door Kroatië en Slovenië met een gezin met 2 kinderen:
  “Ontwerp een 21-daagse rondreis door Kroatië en Slovenië voor een gezin met 2 kinderen. Begin met een dag in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië en ga dan verder naar de prachtige meren van Plitvice. Verken de prachtige kustlijn van Kroatië en bezoek de historische steden Split en Dubrovnik. Eindig de reis met een ontspannen verblijf op het eiland Hvar en sluit af met een bezoek aan de historische stad Trogir. Zorg ervoor dat de reis kindvriendelijk is en dat er voldoende activiteiten zijn voor het hele gezin.”
 3. Prompt voor een videoscript voor het maken van een brandmovie voor een nieuw te lanceren model elektrische auto:
  “Schrijf een videoscript voor een brandmovie voor een nieuw te lanceren model elektrische auto. Begin met het benadrukken van de belangrijkste kenmerken en voordelen van de auto, zoals de duurzaamheid, het comfort en de veiligheid. Laat de kijker kennismaken met de innovatieve technologieën en de krachtige prestaties van de auto. Gebruik beelden van de auto in verschillende omgevingen en toon hoe deze auto past in het dagelijks leven. Gebruik een pakkende en boeiende voice-over om de kijker te betrekken bij de ervaring van het rijden van deze nieuwe elektrische auto.”

Toekomst van de betekenis van prompts in AI-tools

De toekomstige mogelijkheden van prompts binnen AI-tools zijn veelbelovend en bieden tal van voordelen. Zo kunnen ze gebruikt worden om complexe problemen op te lossen, zoals het schrijven van wetenschappelijke artikelen en technische handleidingen. Ze kunnen ook worden gebruikt om het proces van contentcreatie te automatiseren, waardoor de productiviteit en efficiëntie van schrijvers worden verhoogd. In de toekomst zullen AI-tools steeds beter worden in het begrijpen van de menselijke taal en het creëren van natuurlijke en overtuigende tekst.

AI Prompt engineering – de veranderende betekenis van AI prompts

Het gebruik van prompts binnen AI-tools groeit sterk en is een belangrijk middel geworden om de kwaliteit en relevantie van gegenereerde tekst te verbeteren. Door de technologie te combineren met machine learning-technieken, kunnen prompts worden gebruikt om nog betere resultaten te bereiken. Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van prompts voor het genereren van creatieve teksten, zoals gedichten en songteksten. Bovendien worden prompts steeds meer toegepast in verschillende industrieën. De toekomst van prompts binnen AI-tools is erg veelbelovend en zal naar verwachting leiden tot nieuwe toepassingen en innovaties in de komende jaren.

WIJ KUNNEN JE HELPEN!

We hopen dat deze inzichten je hebben geïnspireerd over de potentie van AI-prompts voor jouw projecten. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van AI-gegenereerde content, maar weet je niet zeker hoe je moet beginnen? Geen probleem, wij zijn hier om je te helpen. Neem vooral een keertje vrijblijvend contact met ons op.

Jouw resultaat = onze kracht

Meer weten over account based marketing, of hoe we jou kunnen helpen naar meer leads? Neem een keertje vrijblijvend contact met ons op.
Wilfred Stomp
Eigenaar

Lees ook onze andere blogs!