WAT IS SHORT VIDEO?

23 februari 2023
5 mins
Home > Blog > WAT IS SHORT VIDEO?

Short video: het is eigenlijk gewoon een fancy term voor superkorte video’s die meestal minder dan een minuut duren. Maar deze kleine maar krachtige video’s kunnen allerlei vormen aannemen, zoals verticale video’s voor sociale media, leuke animaties en handige “how-to” video’s. Je zal ze waarschijnlijk het vaakst tegenkomen op platforms zoals TikTok, Instagram en YouTube, waar gebruikers ze gemakkelijk en snel kunnen bekijken. Het beste van alles is dat ze super effectief zijn om snel informatie over te brengen en om meer interactie te creëren met jouw publiek. Dus, als je op zoek bent naar een manier om je verhaal op een leuke en pakkende manier te vertellen, dan zijn short video’s de perfecte manier om dat te doen!

Waarom is short video zo populair?

Waarom is het zo’n sterk middel voor (online) marketing?

We beginnen meteen met de belangrijkste info op een rij:

SHORT VIDEO = ESSENTIEEL BINNEN JE HUIDIGE CONTENT STRATEGIE

  1. Mobiele consumptie: Short video’s zijn speciaal ontworpen voor mobiele consumptie. Veel mensen bekijken short video’s op hun telefoon, daarbij is het belangrijk dat de video’s met name authentiek zijn. Deze hoeven dus niet mega-professioneel te zijn en  kunnen dus prima met bijvoorbeeld een mobiele telefoon geschoten worden.
  2. Creativiteit en originaliteit: Veel short video’s worden beoordeeld op hun originaliteit en creativiteit. Het is belangrijk om de focus te houden op het creëren van inhoud die waardevol is voor je doelgroep en hen aanmoedigt om meer te willen zien.
  3. Viral potentieel: Short video’s hebben veel potentie om viraal te gaan en snel door te stromen naar een groot publiek. Dit maakt short video’s een effectieve manier om snel bekendheid te genereren en engagement te verhogen.
  4. Effectieve marketingtool: Short video’s kunnen effectief worden gebruikt als marketingtool, bijvoorbeeld om producten en diensten te presenteren of om merkenbewustzijn te verhogen.
  5. Sociale media-integratie: Short videos zijn nauw verweven met sociale media-platformen en kunnen worden gebruikt om je aanwezigheid op sociale media te versterken en je volgers te blijven betrekken.

METEN = WETEN

87% van al het internetverkeer bestaat uit video’s.

58% van de mensen heeft meer vertrouwen in een merk wanneer het video’s deelt.

64% van de consumenten is eerder bereid een product te kopen wanneer zij een video hebben gezien.

ZO HELPEN DEZE VIDEO’S ONDER DE AANDACHT TE KOMEN BIJ JOUW DOELGROEP

Allemaal mooi, maar hoe kan short video ervoor zorgen dat je als merk of product meer engagement en interactie creëert met je doelgroep? Ook dat zetten we graag voor je op een rijtje.

  • Visuele aantrekkingskracht: Short videos bieden een visueel verrijkende ervaring en kunnen mensen meer emotioneel betrekken dan andere vormen van inhoud, zoals tekst of afbeeldingen.
  • Gemak van consumptie: Short videos zijn snel en gemakkelijk te consumeren, waardoor ze een populaire manier zijn om informatie over te brengen aan een groot publiek.
  • Emotionele connectie: Short videos kunnen emoties oproepen en helpen bij het opbouwen van een emotionele connectie met je doelgroep. Bijvoorbeeld, een komische short video kan een lach oproepen, terwijl een emotionele video een sterk gevoel van verbinding kan creëren.
  • Toegankelijkheid: Short videos zijn toegankelijk voor een breed publiek, omdat ze kort en eenvoudig te begrijpen zijn, zonder de noodzaak voor uitgebreide kennis of achtergrondinformatie.
  • Interactie: Short videos kunnen interactie uitlokken door middel van oproepen tot actie of door ruimte te bieden voor reacties en commentaar. Bijvoorbeeld, een short video kun je afsluiten met een oproep om feedback te geven of een vraag te beantwoorden.

Door deze factoren kan het gebruik van short videos helpen bij het verhogen van het engagement en de interactie met je doelgroep, waardoor je een sterk merk kunt opbouwen en de relatie met je volgers kunt versterken.

PLATFORMEN VOOR HET INZETTEN VAN JOUW SHORT VIDEO

YOUTUBE SHORTS

YouTube Shorts is een vrij nieuwe feature van YouTube die speciaal is ontwikkeld voor het maken en delen van korte videoclips van maximaal 60 seconden. Het is bedoeld als een concurrent voor TikTok en andere korte video-platforms. YouTube Shorts onderscheidt zich van andere korte video-platforms door de enorme hoeveelheid gebruikers en het brede bereik van het platform. YouTube heeft al miljarden actieve gebruikers en is één van de meest bezochte websites ter wereld, dus het biedt een unieke mogelijkheid om je inhoud voor een enorm publiek te delen. Bovendien biedt Shorts veel nieuwe en unieke functies, zoals de mogelijkheid om video’s te maken met verschillende camera-hoeken en het toevoegen van muziek en filters. Dit maakt het maken van creatieve en aantrekkelijke video’s eenvoudiger en toegankelijker dan ooit tevoren. YouTube Shorts is ook een uitstekende manier om je merk of product te verhogen en te verbinden met je doelgroep. Het is een effectieve manier om je boodschap over te brengen en interactie en engagement te creëren met je publiek.

TIKTOK VIDEO

TikTok was het eerste bekende social media-platform voor korte videoclips die meestal zijn gemonteerd met muziek en speciale effecten. TikTok-video’s zijn maximaal 60 seconden lang en kunnen zowel door individuele gebruikers als bedrijven worden gemaakt. TikTok onderscheidt zich van andere sociale media-platforms door de focus op korte videoclips en de unieke functies die beschikbaar zijn voor video-editing en presentatie. Het platform biedt gebruikers een scala aan muziek, effecten en filters waarmee ze hun video’s op een leuke en creatieve manier kunnen maken. TikTok is ook bekend om zijn interactieve functies, zoals reacties, duetten en challenges, die het publiek betrekken bij het creëren en delen van inhoud. Dit creëert een communitygevoel en bevordert interactie en engagement met het publiek. Voor bedrijven biedt TikTok een unieke mogelijkheid om zich te verbinden met jongere doelgroepen en nieuwe markten te bereiken. Het is een effectieve manier om je merk en product te verhogen en te communiceren met je doelgroep door middel van korte, leuke en aantrekkelijke video’s.

INSTAGRAM REELS

Instagram Reels is een feature van Instagram waarmee gebruikers korte videoclips kunnen maken en delen die tot 60 seconden kunnen duren. Net als bij TikTok en YouTube Shorts, kunnen gebruikers bij Instagram Reels gebruikmaken van muziek, effecten en filters om hun video’s te personaliseren en aantrekkelijker te maken. Instagram Reels onderscheidt zich van andere korte video-platforms door de nadruk op visuele inhoud en het sociale aspect van het platform. Instagram is al een zeer populaire en visueel gerichte sociale media-app, dus het biedt een unieke mogelijkheid om je videoclips aan een groot publiek te tonen en te delen. Bovendien is Instagram Reels een uitstekende manier om je merk of product te verhogen en te verbinden met je doelgroep. Het is een effectieve manier om je boodschap over te brengen en interactie en engagement te creëren met je publiek door middel van korte, visueel aantrekkelijke video’s. In tegenstelling tot TikTok en YouTube Shorts, is Instagram Reels specifiek gericht op de Instagram-gemeenschap en is het volledig geïntegreerd in de app, zodat gebruikers makkelijk toegang hebben tot hun profiel en andere functies van het platform.

"In het algemeen is short video een effectieve en flexibele manier voor je contentcreatie en marketing. Deze video’s kunnen ideaal gebruikt worden om met je doelgroep te communiceren en te bouwen aan merkbetrokkenheid."

Tim Leijs, Online Strateeg

STARTEN MET HET CREËREN VAN SHORT VIDEO

Als je een video wilt maken, is het belangrijk om een strategie te hebben. Je wilt niet zomaar lukraak wat beelden schieten en hopen dat het werkt, toch? Maak daarom een stappenplan om te beginnen met het maken van een short video, oftewel een strategie voor korte video’s. Natuurlijk moet dit wel passen binnen je hele contentstrategie. Doorloop deze stappen om het goed aan te pakken:

stappenplan short video transparant

Dit is een basisstrategie om mee te starten. Afhankelijk van je specifieke doelen en de doelgroep waar je op richt, kunnen aanvullende stappen en aanpassingen nodig zijn. Het is belangrijk om deze strategie regelmatig te evalueren en aan te passen aan veranderende omstandigheden en behoeften.

SAMEN AAN DE SLAG MET SHORT VIDEO?

Ik hoop je met dit artikel een beetje te hebben geïnspireerd om aan de slag te gaan met short video. Wil je weten hoe wij short video inzetten voor onze verschillende doelgroepen op de socials van TO BE FOUND? Bekijk dan eens ons TikTok account!

JOUW RESULTAAT = ONZE KRACHT

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het inzetten van short video of misschien wel je totale social media marketing? Neem dan zeker eens contact met ons op!
Tim Leijs
Online Strateeg

Doe nog meer kennis op!

This = happening

Weten waar we nu mee bezig zijn? Volg onze social media kanalen.