WAT IS LEADGENERATIE? DE WEG NAAR MEER ONLINE B2B OF B2C LEADS

24 maart 2023
7 mins
Home > Blog > WAT IS LEADGENERATIE? DE WEG NAAR MEER ONLINE B2B OF B2C LEADS

Leadgeneratie is het proces van het identificeren en aanwinnen van potentiële klanten voor een bedrijf. Het doel van leadgeneratie is om mensen te identificeren die geïnteresseerd zijn in wat een bedrijf te bieden heeft. De volgende stap is deze mensen te vormen tot interessante leads, die vervolgens verder benaderd kunnen worden.

Leadgeneratie = aanwinnen van potentiële klanten

WAAROM ZOU JE LEADGENERATIE INZETTEN?

Leadgeneratie is dus het proces waarbij een bedrijf nieuwe potentiële klanten (leads) identificeert en aanwijst die geïnteresseerd zijn in de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt. Dit wordt vaak gedaan door het verzamelen van contactgegevens van deze leads, zoals hun naam, e-mailadres en telefoonnummer. We nemen je mee in verschillende redenen waarom jij als bedrijf leadgeneratie écht zou moeten inzetten:

  1. Vergroten van de pipeline van verkoopkansen: Door leadgeneratie te gebruiken, kan een bedrijf zich richten op het identificeren van leads die écht geïnteresseerd zijn in de producten of diensten. En dit vergroot jouw kans op conversies!
  2. Identificatie van nieuwe markten: Door leads te verzamelen uit verschillende bronnen, kan een bedrijf nieuwe markten identificeren die eerder onbekend waren. Hier kun je vervolgens als organisatie veel kansen uithalen. Potentiële klanten die je eerder over het hoofd hebt gezien, zijn opeens zichtbaar op jouw radar. Een zee van onbenutte kansen dus!
  3. Verbeteren van de Return on Investment (ROI): Door gerichte leadgeneratie in te zetten, kan een bedrijf de ROI verhogen door te focussen op de juiste groepen leads en deze effectief te benaderen.
  4. Vermindering van kosten: Door leadgeneratie te automatiseren, kan een bedrijf kosten besparen door minder tijd te besteden aan het verzamelen van leads. Zo houd je meer tijd over voor andere belangrijke werkzaamheden!
  5. Gegevens verzameling: Leadgeneratie helpt je om gegevens te verzamelen die jou verder kunnen helpen om marketingstrategieën te optimaliseren.

LEADGENERATIE METHODEN EN STRATEGIEËN 

Er zijn verschillende methoden voor leadgeneratie, zoals:

  • Inbound marketing: Dit is het aantrekken van bezoekers naar je website door middel van relevante inhoud en zoekmachineoptimalisatie (SEO), die vervolgens bekeken kunnen worden als leads d.m.v. een formulier of een andere manier van contact opnemen.
  • Outbound marketing: Je benaderd leads actief door middel van cold calling, e-mails of direct mail.
  • Online advertising: Je maakt gebruik van reclame, zoals zoekmachine-advertenties (SEA) of social media-advertenties, om potentiële leads aan te trekken.
  • Referrals: Deze methode zet je in om leads te door mond-tot-mondreclame of door aanbevelingen van bestaande klanten.

Een lead is iemand die gezien wordt als iemand die geïnteresseerd is in een product of dienst van een specifiek bedrijf. Je kan geïdentificeerd worden als lead door een informatie aan te vragen, je aan te melden voor de nieuwsbrief of door het aanvragen van een offerte. Een lead is meestal nog niet direct klaar om te converteren tot klant, maar heeft wel laten zien dat er interesse is voor jouw product of dienst. Hierdoor is het mogelijk om gerichte communicatie op te zetten om de lead verder te begeleiden in de customer journey.

EEN LEAD TOT EEN KLANT OMTURNEN: 9 MANIEREN

Er zijn verschillende manieren om gerichte communicatie op te zetten om een lead verder te begeleiden in de customer journey. Wij zetten er 9 voor je op een rij:

  1. Lead nurturing: Dit is het proces van het opvolgen van leads via e-mailmarketing en andere kanalen, met het doel om hen te verleiden tot aankoop. Hierbij kan je gebruik maken van automatisering, waarmee je gerichte e-mails kan versturen op basis van specifieke acties die een lead heeft ondernomen
  2. Personalisatie: Je kunt gebruik maken van gegevens die je hebt verzameld over een lead om gerichte aanbiedingen te doen of om relevante inhoud te delen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van marketing automation software die het mogelijk maakt om leadscores te maken en de lead verder te begeleiden.
  3. Lead scoring: Dit is een proces waarbij je waardes geeft aan leads op basis van hun interactie met je bedrijf en inhoud. Hiermee kun je bepalen welke leads het meest waarschijnlijk zijn om te converteren en gerichte aanbiedingen doen.
  4. A/B testing: Hierbij test je verschillende benaderingen en inhoud om te zien wat het beste werkt. Dit kan bijvoorbeeld door twee verschillende e-mails te versturen met een kleine variatie en te kijken welke e-mail het beste presteert in het converteren van leads.
  5. Social media engagement: Gebruik social media om een directe conversatie te starten met leads en hen verder te begeleiden in de customer journey. Dit kan bijvoorbeeld door het beantwoorden van vragen of het geven van advies op social media.
  6. Event-based marketing: Je kunt gerichte communicatie opzetten rondom evenementen of webinars die je organiseert, zoals een follow-up e-mail na afloop van het evenement, of een specifieke aanbieding doen aan mensen die zich hebben aangemeld voor het evenement.
  7. Multi-Channel Approach: Probeer je communicatie niet te beperken tot één kanaal, maar gebruik een combinatie van kanalen zoals e-mail, social media, telefoon, chatbot etc. om een lead te benaderen en om hem verder te begeleiden in de customer journey. Zo kan je gericht op de voorkeur van de lead inspelen en deze op de meest effectieve manier benaderen! Dus: waar wacht je nog op?
  8. Gebruik van analytics: Door het verzamelen en analyseren van data van leads, kan je inzicht krijgen in hun gedrag en interesses. Hierdoor kan je gerichte communicatie opzetten die specifiek is afgestemd op deze interesses en dus beter aansluit bij de lead.
  9. Lead Segmentation: Door leads te segmenteren in groepen op basis van hun kenmerken, interesses, gedrag of positie in de customer journey, kan je gerichte communicatie opzetten die specifiek is afgestemd op deze groepen. Hierdoor wordt de communicatie effectiever en relevant voor de lead.

TIP!

Houd er wel rekening mee dat je voor het creëren van gerichte communicatie, tijd en middelen nodig hebt. Het is ontzettend belangrijk om continu te blijven meten en analyseren of de door jou opgezette communicatie wel werkt en wat er nog verbeterd kan worden. Je bent dus als het ware nooit klaar met het ontwikkelen van dé juiste content!

STARTEN MET LEADGENERATIE: EEN STAPPENPLAN

Leuk dat je wilt starten met leadgeneratie! Maar voor je hiermee aan de slag gaat, adviseren we je om de volgende stappen te volgen voor een soepele uitvoering:

1. Bepaal je doelgroep

voordat je begint met leadgeneratie, is het belangrijk om te begrijpen wie je doelgroep is en welke problemen zij hebben die jouw product of dienst kan oplossen. Dit helpt je bij het creëren van gerichte inhoud en bij het in kaart brengen van de beste kanalen voor leadgeneratie.

2. Creëer een inhoudsstrategie

Bedenk welke onderwerpen je doelgroep interesseren en waar zij waarde uit kunnen halen. Bedenk vervolgens hoe je deze onderwerpen op een waardevolle en relevante manier kunt presenteren!

3. Gebruik zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor zoekmachines, zodat je inhoud makkelijk te vinden is voor je doelgroep en je geen kansen misloopt.

4. Gebruik marketing automation

Met behulp van marketing automatisering kun je automatisch e-mails versturen en lead nurturing campagnes opzetten, waarmee je leads verder kunt opvolgen. Met als doel om te converteren natuurlijk!

5. Gebruik social media

Gebruik sociale media om je inhoud te delen en om een relatie op te bouwen met je doelgroep. Schroom hierbij ook niet om echt die interactie aan te gaan en wees betrokken bij je doelgroep.

6. Meet en analyseer je resultaten

Het is belangrijk om regelmatig de resultaten van je leadgeneratie-inspanningen te meten en te analyseren, zodat je de effectiviteit ervan kan beoordelen en aanpassingen kunt doen.

7. Blijf leren en verbeteren

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in leadgeneratie en denk na over hoe je jouw inspanningen kunt verbeteren en optimaliseren.

"Het is belangrijk om te onthouden dat leadgeneratie een continu proces is. Je hebt hier veel tijd, middelen en inzet voor nodig om effectief te kunnen zijn. Máár als je volhoudt, dan kun je jouw bedrijf écht helpen groeien!"

Wilfred Stomp, Online Strateeg

HET VERSCHIL TUSSEN B2B EN B2C LEADGENERATIE

B2C (business-to-consumer) leadgeneratie en B2B (business-to-business) leadgeneratie zijn beide gericht op het identificeren en aantrekken van potentiële klanten, maar er zijn opvallende verschillen tussen de twee. We nemen je graag mee:

  • B2C leadgeneratie richt zich op individuele consumenten, terwijl B2B leadgeneratie zich richt op organisaties.
  • B2C leadgeneratie richt zich vaak op een bredere doelgroep, terwijl B2B leadgeneratie vaak gericht is op specifieke niches of industrieën.
  • B2C leadgeneratie kan vaak worden ingezet via consumentgerichte kanalen zoals Instagram, Facebook en TikTok, terwijl B2B leadgeneratie vaak gebruik maakt van zakelijke kanalen zoals LinkedIn.
  • B2C leadgeneratie richt zich vaak op het verkopen van een product of dienst, terwijl B2B leadgeneratie gericht is op het opbouwen van een zakelijke relatie waardoor een grote verkoop kan plaatsvinden.
  • B2C leadgeneratie vereist vaak een snelle aankoopbeslissing terwijl B2B leadgeneratie een langer besluit proces vereist.
  • B2C leadgeneratie kan vaak gebaseerd zijn op prijsvergelijking, terwijl B2B leadgeneratie zich vaak richt op het bieden van een unieke oplossing of service.
  • B2C leadgeneratie richt zich vaak op een groter aantal leads, terwijl B2B leadgeneratie zich vaak richt op een kleiner aantal, maar meer waardevolle leads.

Let op! Vergeet niet dat deze verschillen niet de norm zijn en dat er overlap kan zijn tussen B2C en B2B leadgeneratie. Dit is afhankelijk van het product of de dienst die je aanbiedt en de markt waarin je opereert.

LEADGENERATIE UITBESTEDEN? HULP BIJ HET KIEZEN VAN EEN LEADGENERATIE BEDRIJF OF BUREAU

Leadgeneratie kan soms overweldigend zijn. Daarvoor zijn er genoeg partijen die je kunt inschakelen om te helpen bij het opzetten en starten met leadgeneratie:

  1. Online marketingbureau: Deze bedrijven hebben vaak specialistische kennis en ervaring met leadgeneratie en kunnen je helpen bij het opzetten van een inhoudsstrategie, het gebruik van marketing automation software en het analyseren van je resultaten.
  2. Copywriter: Een copywriter kan je helpen bij het creëren van gerichte inhoud die is ontworpen om leads aan te trekken en te converteren.
  3. SEO-specialist: Een SEO-specialist kan je helpen bij het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, zodat de inhoud makkelijker te vinden is voor je doelgroep.
  4. Social media-marketingbureau: Deze bedrijven kunnen je helpen bij het gebruik van sociale media voor leadgeneratie door middel van gerichte advertenties en het creëren van een social media strategie.
  5. CRM-leveranciers: CRM-leveranciers (Customer Relationship Management) kunnen je helpen met het opzetten van systemen voor leadgeneratie en het beheren van de leads zodat je ze effectief kan opvolgen en converteren.

Het is belangrijk om uit te zoeken welke partij het beste bij jouw bedrijf past, afhankelijk van je doelen, budget, en de hulp die je nodig heeft. En natuurlijk helpen wij je als echte vakidioten graag verder, zodat jij de beste keuze maakt die past bij jouw situatie en doelen!

WAT ZOU JE NOG MEER MOETEN WETEN OVER LEADGENERATIE?

Een paar dingen die je misschien nog niet weet over leadgeneratie:

  • Leadgeneratie is een continu proces: Leadgeneratie is niet iets dat u eenmaal instelt en dan klaar is, het is een continu proces dat vereist dat u regelmatig uw doelgroep analyseert, uw inhoud aanpast, en de resultaten meet.
  • Er zijn verschillende type leads: Leads komen in verschillende maten en vormen, zoals koude leads, warm leads en kwalitatieve leads. Het is belangrijk om te weten hoe u elk van deze leads moet benaderen en welke stappen u moet ondernemen om ze te converteren.
  • Leads kosten geld: Leadgeneratie kan geld kosten, zoals bijvoorbeeld online advertentiekosten, prijzen voor marketing automation software en de kosten voor het inhuren van een bureau. Het is belangrijk om een budget op te stellen en te bepalen welke inspanningen het meest rendabel zijn voor uw bedrijf.
  • Leadgeneratie is meer dan alleen aantrekken van leads: Leadgeneratie gaat verder dan alleen leads aantrekken, het gaat ook over het opvolgen van de leads en hen omzetten in klanten. Het is belangrijk om een plan op te stellen voor het opvolgen van leads en om deze leads effectief te converteren.
  • Leadgeneratie hangt af van de branche: Elke branche heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitdagingen, en leadgeneratie moet daar rekening mee houden. Zo kunnen bijvoorbeeld leadgeneratie in de technologie-industrie anders zijn dan in de financiële dienstverlening.
  • Leadgeneratie en klantbehoud: Leadgeneratie is belangrijk om groei van het bedrijf te realiseren, maar het is ook belangrijk om bestaande klanten te behouden, door een goede service en klanttevredenheid. De bestaande klanten zijn immers vaak een belangrijke bron voor referenties en mond-tot-mondreclame, die ook weer leiden tot leads.

SAMEN JOUW IDEALE LEAD BINNENHENGELEN?

Ik hoop je met dit artikel te hebben geïnspireerd om leadgeneratie ook voor jouw business in te gaan zetten! Klinkt dit als muziek in de oren maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij staan graag voor je klaar!

JOUW RESULTAAT = ONZE KRACHT

Kun jij wel wat hulp gebruiken met het bereiken van de juiste leads voor jouw bedrijf? Ik help je graag! Neem eens contact op.
Wilfred Stomp
Eigenaar

Doe nog meer kennis op!

This = happening

Weten waar we nu mee bezig zijn? Volg onze social media kanalen.