Spring naar content

LinkedIn-etiquette voor ondernemers: blijf NIET anoniem!

Geïrriteerde gebruikers vragen zich het vaak af: waarom bekijken mensen anoniem profielen? Want LinkedIn gaat toch om netwerken? Wat is het hele punt van netwerken als je anoniem bent?
Waarom mensen toch anoniem blijven

Ik begrijp de irritatie van die gebruikers, maar kan tegelijkertijd voldoende redenen bedenken waarom sommige LinkedIn-ers anoniem willen blijven tijdens hun profielbezoekjes. Denk eens aan:

  • Headhunters die potentiële kandidaten willen checken
  • Mensen die een nieuwe job zoeken en vrijblijvend bij de concurrent willen neuzen
  • Werkgevers of HR-mensen die wel eens willen weten wat hun werknemers op internet doen, zonder ontdekt te worden
  • Ondernemers die onopgemerkt de concurrentie willen bekijken

Natuurlijk zijn er ook mensen die het netwerkaspect van LinkedIn niet zo hoog in het vaandel hebben staan. Zij zijn nieuwsgierig en kijken graag rond bij andere mensen, maar hebben liever niet dat hun spiekgedrag ontmaskerd wordt. Dit zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die op Facebook naar de vakantiefoto’s van een vreemde kijken (geef toe, soms is dat ook errug leuk!) – die willen liever niet dat dit bekend wordt bij de profieleigenaar.

Anonimiteit Linkedin

Waarom je niet anoniem moet blijven!

Tegen de spiekende doelgroep wil ik alleen maar zeggen: LinkedIn is geen Facebook. In vakantiekiekjes neuzen van onbekenden doe je op Facebook, netwerken doe je op LinkedIn. En netwerken kan nu eenmaal niet anoniem!

Door je gezicht te laten zien op LinkedIn vergroot je jouw netwerk en het aantal bezoeken naar je profiel. Het draait bij LinkedIn nu eenmaal om online netwerken, en als jij op iemands profiel kijkt, komt diegene waarschijnlijk ook even bij jou kijken. De drempel om te connecten wordt lager en wie weet is jullie (op dat moment nog digitale) connectie in de toekomst erg waardevol! Bovendien is zichtbaarheid op LinkedIn cruciaal als je:

  • Openlijk op zoek bent naar een nieuwe baan
  • Als freelancer nieuwe opdrachten of opdrachtgevers zoekt
  • Als ondernemer meer connecties wilt verzamelen

Kortom, show yourself! Anonimiteit op LinkedIn is soms hartstikke handig, maar het loont absoluut om je gezicht te laten zien.

Connecten met TO BE FOUND?

We willen graag met je connecten! Je vindt ons op LinkedIn, Facebook en Twitter.