Spring naar content

Gratis rechtenvrije foto’s; de 5 beste websites

Wist je dat een blog met afbeeldingen maar liefst 94% meer gelezen wordt dan een artikel zonder visuele content? Door afbeeldingen toe te voegen val je niet alleen meer op, maar vergroot je ook de leesbaarheid van je tekst. Visuele content is dus van groot belang; iets wat veel mensen over het hoofd zien. Als je bang bent dat het maken en toevoegen van afbeeldingen veel tijd en geld gaat kosten, hebben we goed nieuws! Je hoeft echt geen designer of photoshop-expert te zijn om mooie afbeeldingen aan je content toe te voegen. In dit artikel zetten we de beste websites voor gratis stockfoto’s voor je op een rijtje.

Het belang van visuele content

Het is dus een feit dat artikelen met afbeeldingen meer worden gelezen. Maar hoe komt dat? Voor de SEO (Zoekmachine Optimalisatie) van je website is het belangrijk dat je teksten, zowel SEO teksten als SEO blogs, minimaal 400 woorden bevatten. Daar wordt Google namelijk blij van. Maar als je dieper op zaken in wilt gaan om je expertise te laten blijken, zit je al snel op een woordenaantal tussen de 800 en 2500. Nu is de vraag: zou jij zo’n blogartikel lezen als het geen afbeeldingen bevat? Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. De meesten lezen een lap tekst gewoonweg niet omdat het er niet aantrekkelijk uitziet.

Door tussenkopjes en opsommingen te gebruiken, vergroot je de leesbaarheid van je artikel. Maar om je tekst écht op te laten vallen en er aantrekkelijk uit te laten zien, dien je de tekst te visualiseren met mooie, relevante afbeeldingen. Hierdoor wordt je artikel vaker gelezen. En gedeeld. Want op social media is het niet anders: ook hier worden meer likes gegenereerd als het bericht een afbeelding bevat. Visuele content is dus essentieel: je wilt natuurlijk dat je artikelen en social media berichten gelezen en gedeeld worden.

Gratis afbeeldingen downloaden VERSUS rechtenvrije foto’s

Het toevoegen van afbeeldingen aan je tekst is dus van groot belang. Het liefst wil je natuurlijk gratis afbeeldingen downloaden. Maar waar vind je mooie, gratis foto’s? Je kunt via Google Images ‘kosteloos’ afbeeldingen downloaden, maar dat betekent niet dat je de foto zomaar mag gebruiken. Gratis is niet hetzelfde als rechtenvrij. Sterker nog: als je de afbeelding zonder toestemming van de maker gebruikt, ben je in overtreding van de wet en kun je een schadeclaim verwachten als de maker van de foto erachter komt. Vraag de maker daarom altijd om toestemming! Dat is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan, want er wordt zoveel gekopieerd, geknipt en geplakt op het internet dat het soms lastig is om te achterhalen waar een afbeelding vandaan komt.

Gelukkig kan je het jezelf eenvoudig maken! Er is namelijk genoeg beeldmateriaal te vinden waar geen rechten op zitten én waar je niet voor hoeft te betalen. Veel fotografen delen hun foto’s namelijk onder een licentiemodel dat Creative Commons (CC) heet. Dit betekent dat er geen toestemming van de auteur voor nodig is als je de afbeeldingen wilt kopiëren, aanpassen of wilt verspreiden. Rechtenvrij dus, ook voor commerciële doeleinden.

Gratis afbeeldingen rechtenvrij

Waar vind je rechtenvrije foto’s? Veel van deze afbeeldingen worden aangeboden door tussenhandelaren. De bekendste aanbieders zijn stockfoto websites zoals Shutterstock en iSTockphoto (door Getty Images). Je kunt hier allerlei mooie rechtenvrije foto’s vinden, maar betaalt er wel een flinke prijs voor. Bovendien zijn deze foto’s vaak erg standaard; denk aan net iets te vrolijke mensen met erg witte tanden. Gelukkig zijn er alternatieven!

5 websites voor gratis afbeeldingen rechtenvrij

Er zijn ook websites te vinden die stockfoto’s gratis aanbieden. Hier vind je gratis rechtenvrije foto’s, voor zowel commercieel als persoonlijk gebruik. Om het je makkelijk te maken hebben we speciaal voor jou een lijstje samengesteld:

1. Pixabay

 • pixabay.com/nl/
 • Beschikt over meer dan 1,5 miljoen prachtige afbeeldingen!
 • Je vindt hier niet alleen mooie, gratis stockfoto’s maar ook illustraties, vectoren en video’s
 • Je kunt eenvoudig zoeken via de zoekbalk en vervolgens filteren op kleur en/of mediatype

gratis rechtenvrije foto's op Pixabay

2. Pexels

 • pexels.com
 • Beschikt over een grote collectie stockfoto’s
 • Heeft veel voeding, technologie en bedrijf gerelateerde foto’s
 • Bij Pexels kan je eenvoudig zoeken op categorie of via de zoekbalk.

gratis rechtenvrije foto's op Pexels.com

3. Unsplash

 • unsplash.com
 • Beschikt over 550.000 stijlvolle en van hoge kwaliteit stockfoto’s
 • Er worden regelmatig nieuwe afbeeldingen aan de collectie toegevoegd
 • Je kunt makkelijk via de zoekbalk of via ‘collections’ zoeken; dit zijn verzamelingen van foto’s onderverdeeld in thema’s zoals travel, home decor & design of workspaces.

gratis rechtenvrije foto's op unsplash.io

4. Stocksnap

 • stocksnap.io
 • Grote collectie mooie stockfoto’s
 • Wekelijks nieuwe afbeeldingen
 • Je kunt zoeken via de zoekbalk of via ‘categories’, waardoor je makkelijk door de rechtenvrije foto’s heen kunt bladeren.

gratis rechtenvrije foto's op Stocksnap.io

5. Freeimages

 • freeimages.com
 • Beschikt over 300.000 gratis stockfoto’s.
 • Toont eerst de betaalde resultaten van Getty Images waar het onderdeel van is.
 • Veel foto’s van matige kwaliteit, waardoor je wat langer moet zoeken naar een geschikte afbeelding.

gratis rechtenvrije foto's op freeimages

Foto’s eenvoudig (online) bewerken

Als je eenmaal een mooie afbeelding hebt gevonden, dan kun je ervoor kiezen om deze te bewerken. Bovengenoemde websites zijn namelijk erg populair. Ook al hebben ze vaak een enorme collectie, er bestaat zeker een kans dat iemand anders precies dezelfde foto gebruikt. Onze tip is om de betreffende afbeeldingen uniek te maken door er bijvoorbeeld een tekst aan toe te voegen, alleen een uitsnede te gebruiken of de foto te bewerken in jouw huisstijl.

TIP: maak bij het bewerken van foto’s gebruik van Canva en/of Paint.NET. Dit zijn twee gratis tools met zeer uitgebreide mogelijkheden!

Afbeelding SEO optimaliseren

Nu je de juiste afbeelding gevonden en eventueel bewerkt hebt, kun je de blog publiceren. Let op dat je, om goed gevonden te worden in Google, niet alleen de tekst maar ook de afbeelding SEO optimaliseert. Dan laat jij Google weten waar de afbeelding over gaat en dat wordt gewaardeerd.

Blogs laten schrijven door TO BE FOUND

Zo zie je maar: het schrijven van een blog kost best wat tijd. Je moet een leuk en interessant onderwerp bedenken, een goed artikel schrijven dat ook nog eens SEO geoptimaliseerd is en minstens één, maar het liefst meer, mooie afbeeldingen toevoegen. Heb je geen tijd? Dan kun je ook je SEO blogs laten schrijven door onze SEO experts bij online marketing bureau TO BE FOUND!

Mocht je vragen hebben neem dan gerust contact met ons op! Wil je op de hoogte blijven van de laatste marketingontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram!

Dus, de vragen waar we in dit artikel antwoord op hebben gegeven. Test jezelf!

Dat zijn foto’s waar geen rechten op zitten én waar je niet voor hoeft te betalen. Je hebt geen toestemming van de auteur voor nodig als je de afbeeldingen wilt kopiëren, aanpassen of wilt verspreiden. Rechtenvrij dus, ook voor commerciële doeleinden.

Gratis is niet hetzelfde als rechtenvrij. Via Google Images kun je ‘kosteloos’ afbeeldingen downloaden, maar dat betekent niet dat je de foto zomaar mag gebruiken. Sterker nog: als je de afbeelding zonder toestemming van de maker gebruikt, ben je in overtreding van de wet en kun je een schadeclaim verwachten als de maker van de foto erachter komt.

Een blog met afbeeldingen wordt maar liefst 94% meer gelezen dan een artikel zonder visuele content. Afbeeldingen zijn dus super belangrijk! Niet iedereen is een photoshop-expert: dan zijn gratis rechtenvrije afbeeldingen de ultieme oplossing.