Met TO BE FOUND werken we voor een aantal toffe food labels, die we helpen hun producten zo goed mogelijk in de markt te zetten m.b.v. diverse online kanalen. Zo hebben we al toffe strategieën mogen uitwerken voor o.a. merken als Boerderijchips, Belicio, Henri Willig en Tante Fanny. Daarbij maken we gebruik van onze food marketing funnel. Maar hoe ziet deze eruit en hoe zetten we deze succesvol in?
Food marketing = smaakvolle verleiding door verhaal en beeld
Food marketing verwijst naar de activiteiten die worden uitgevoerd om voedingsproducten op de markt te brengen en te verkopen. Het omvat een breed scala aan processen en activiteiten, waaronder productontwikkeling, prijsbepaling, distributie, promotie en branding. Het hoofddoel van food marketing is om consumenten aan te trekken, hun interesse te wekken, te overtuigen om een bepaald voedingsproduct te kopen en uiteindelijk de verkoop te stimuleren.
Online marketing heeft de food marketingsector aanzienlijk veranderd en uitgebreide mogelijkheden gecreëerd om consumenten te bereiken en te betrekken. Enkele van de belangrijkste manieren waarop online marketing een rol speelt in food marketing zijn:
Dit is het eerste stadium waarin potentiële klanten zich bewust worden van je voedingsproduct of merk. Hier draait het om het vergroten van de zichtbaarheid en het aantrekken van de aandacht van je doelgroep.
In dit stadium hebben potentiële klanten interesse getoond in je producten of merk. Nu is het tijd om hun interesse verder aan te wakkeren en hen meer te laten leren over wat je te bieden hebt.
Nu zijn potentiële klanten bezig met het vergelijken van verschillende opties en overwegen ze of jouw producten aan hun behoeften voldoen. Hier is het belangrijk om hen van de waarde van je producten te overtuigen.
Dit is het stadium waarin potentiële klanten beslissen om je producten daadwerkelijk te kopen. Hier moet je het aankoopproces zo soepel mogelijk maken.
Het verkrijgen van een nieuwe klant is waardevol, maar het behouden van bestaande klanten is net zo belangrijk. Hier is het doel om klanten aan te moedigen om opnieuw te kopen en een langdurige relatie op te bouwen.
"Food marketing draait om het prikkelen van de zintuigen met aantrekkelijke visuals en pakkende verhalen, waardoor elk gerecht een verhaal vertelt en de consument niet alleen voedt, maar ook inspireert."
Wilfred Stomp
Enkele marketingtactieken voor dit stadium zijn:
Contentmarketing: Creëer informatieve en boeiende inhoud zoals blogberichten, recepten, video’s en infographics gerelateerd aan je producten. Deel deze content op je website en sociale media om je merkbekendheid te vergroten.
Sociale media marketing: Gebruik platforms zoals Instagram, Facebook en Pinterest om visuele content te delen die gerelateerd is aan je producten. Gebruik hashtags, speel in op de laatste trends, en betrek je volgers om je bereik te vergroten.
Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Optimaliseer je website voor zoekmachines om organisch verkeer te genereren. Zorg ervoor dat je inhoud relevant is voor zoekopdrachten die verband houden met je producten.
Enkele marketingtactieken voor dit stadium zijn:
E-mailmarketing: Verzamel e-mailadressen van geïnteresseerde bezoekers van je website en stuur regelmatig relevante nieuwsbrieven met productinformatie, tips, en aanbiedingen.
Social proof: Toon positieve recensies en getuigenissen van tevreden klanten op je website en sociale media. Dit kan het vertrouwen van potentiële klanten vergroten.
Webinars of live evenementen: Organiseer online webinars of live evenementen waar je dieper ingaat op de voordelen en toepassingen van je producten.
Enkele marketingtactieken voor dit stadium zijn:
Vergelijkende inhoud: Creëer inhoud waarin je jouw producten vergelijkt met die van concurrenten. Benadruk de unieke voordelen en kenmerken van je producten.
E-mailautomatisering: Stuur gerichte e-mails naar potentiële klanten met informatie over specifieke producten die ze overwegen. Geef details over proefnotities, diverse toepassingen, voordelen en prijzen.
Enkele marketingtactieken voor dit stadium zijn:
Eenvoudige online winkelervaring: Zorg voor een gebruiksvriendelijke website met duidelijke productbeschrijvingen, prijzen en eenvoudige betaalmethoden.
Aanbiedingen en promoties: Bied tijdelijke aanbiedingen, kortingen of bundelaanbiedingen aan om potentiële klanten over de streep te trekken.
E-mailbevestiging: Stuur onmiddellijk na aankoop een bevestigingsmail met details van de bestelling en informatie over de verwachte leverdatum.
Enkele marketingtactieken voor dit stadium zijn:
Loyaliteitsprogramma’s: Bied beloningen, kortingen en/of exclusieve aanbiedingen aan bestaande klanten om herhaalaankopen te stimuleren.
E-mailmarketing voor klantbehoud: Blijf in contact met bestaande klanten door middel van gepersonaliseerde e-mailmarketingcampagnes. Bedank hen voor hun aankopen en informeer hen over nieuwe producten of aanbiedingen.
Klantenservice en feedback: Zorg voor uitstekende klantenservice en moedig klanten aan om feedback te geven. Luister naar hun suggesties en verbeter je producten en diensten op basis van hun behoeften.
Food abonnement: Steeds vaker zie je dat mensen gebruik maken van een voedsel abonnement. Bekijk de mogelijkheden om jouw product in abonnementsvorm aan te bieden. Hoe fijn is het als mensen bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks van jouw product kunnen genieten.
Deze food marketing funnel is een leidraad voor marketeers om potentiële klanten door de verschillende fasen van het aankoopproces te leiden en hen te helpen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing. Door effectieve marketingtactieken toe te passen in elk stadium, kun je je merkbekendheid vergroten, klanten betrekken en uiteindelijk je verkoop verhogen. Het is belangrijk om de funnel continu te analyseren en te optimaliseren op basis van de feedback en het gedrag van je doelgroep.
We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd m.b.t. food marketing voor jouw product. Ben je enthousiast geworden over food marketing, maar weet je niet precies waar te beginnen? Geen zorgen, wij bij TO BE FOUND zijn er om je te ondersteunen.