Wat is DA en wat is PA?

7 december 2021
5 mins
Home > Blog > Wat is DA en wat is PA?

Voor een online SEO marketeer zijn de termen DA en PA dagelijkse koek. Online marketeers die zich bezig houden met linkbuilding zijn regelmatig op zoek naar websites met een hoge DA of PA, want die presteren over het algemeen goed in de zoekresultaten. Op deze websites willen zij graag een link hebben naar hun eigen website. Zo’n link wordt bijvoorbeeld verwerkt in een SEO blog. Maar wat betekenen de termen DA en PA eigenlijk? Hoe zijn ze ontstaan? En wat zegt het over jouw website?

WAT IS DA (DOMAIN AUTHORITY)?

DA is een indicator op een schaal van 1 tot 100 om te zien hoe goed jouw website presteert in de zoekresultaten van Google. Bij DA wordt er gekeken naar jouw gehele domein. Hoe hoger de score, des te beter jouw website presteert in de zoekresultaten.

WAT IS PA (PAGE AUTHORITY)?

PA doet in principe hetzelfde. Op een schaal van 1 tot 100 krijgt elke individuele webpagina een PA waarde mee. Een PA waarde die aangeeft hoe goed de pagina het doet in de Google zoekresultaten.

 

Werkoverleg bij bureau Bas

De oorsprong van DA en PA

DA en PA zijn in het leven geroepen door de site checker Moz. Een bedrijf met ontzettend veel kennis van online marketing en dan met name op het gebied van SEO.

Google geeft maar weinig prijs over hun ingewikkelde algoritme. Naar alle waarschijnlijkheid wordt een website gerankt in Google op basis van honderden verschillende factoren. Bij Moz hebben ze geprobeerd dit algoritme zoveel mogelijk na te maken en aan de hand daarvan geven zij elke website een DA en PA score. Let op! De scores zijn slechts een indicatie.

Hoe check je de DA en PA?

Leuk die uitleg over twee termen, maar hoe meet je ze? Moz heeft een Google Chome Extensie ontwikkeld genaamd, Moz toolbar. Deze handige Domein Authority checker en Page Authority checker zorgt er voor dat jij snel de scores van een website kan achterhalen. Naast de DA en PA kan je met deze handige tool nog veel meer informatie krijgen over jouw website. Denk bijvoorbeeld aan het aantal domeinen die linken naar jouw website. En kan er van elke webpagina een korte analyse worden gemaakt, om na te gaan welke paginatitel en meta description wel/niet zijn ingevuld.

In bovenstaande afbeelding zie je dat de website TOBEFOUND.nl een Domain Authority heeft van 34. De homepage heeft een Page Authority van 31. Over het algemeen heeft de homepage van een website de hoogste PA score. Na deze pagina komen vaak de pagina’s met de meeste interne en externe links, vandaar de hogere Page Authority.

Voor de SEO marketeer die nog meer uitgebreide data wilt hebben over het linkprofiel van zijn/haar website, heeft Moz ook de Link Explorer (voorheen de Open Site Explorer). Dit is een betaalde tool en op dit moment nog in beta. De tool ziet er veel belovend uit, dus meer hierover in de toekomst!

Hoe verbeter je DA en PA?

Laten we beginnen met de DA van een website. Deze wordt onder andere berekend op het aantal verschillende domeinen die naar jouw website linken en het totaal aantal inkomende links. Daarnaast zijn er nog meer dan 40 verschillende factoren die Moz gebruikt om jouw DA en PA te berekenen.

Het direct verbeteren van jouw DA is erg lastig en afhankelijk van je huidige DA. Moz geeft aan dat het eenvoudiger is om van 25 naar 35 te gaan dan van 75 naar 85. Daarnaast geven ze als tip om je algehele SEO te verbeteren. Denk dan ook aan de technische kant van jouw website, zoals de snelheid. Daarnaast is unieke content erg belangrijk. Maar als belangrijkste tip geven zij aan dat jouw website een gevarieerd linkprofiel moet hebben. Probeer zoveel mogelijk links te krijgen van verschillende domeinen met een mooie DA score.

Het snel verhogen van je PA is helaas niet eenvoudig door de vele verschillende factoren. Voor de PA wordt er niet gekeken naar zoekwoorden en geoptimaliseerde teksten. Het verhogen van de PA van een specifieke pagina gaat ook middels linkbuilding. Daarbij moet je nagaan welke pagina’s het belangrijkst zijn op jouw website. Je hebt liever dat je dienstenpagina een hogere PA heeft dan je contactpagina. Dit krijg je door externe links te verkrijgen van veel verschillende domeinen die linken naar jouw dienstenpagina. Natuurlijk ook weer van websites met een relatief hoge DA.

 

Tips voor DA en PA

  1. Er is geen ‘goede of slechte’ DA en PA score. Websites zoals Facebook (DA 100 en PA 100) en Wikipedia (DA 91 en PA 61) hebben en een hoge DA en PA. Het is niet realistisch voor een lokale ondernemer om dezelfde DA te willen als deze twee enorme websites. De Mozbar is een vergelijkende tool. Kijk dus eerder na websites met wie jij concurreert in de zoekresultaten en bekijk hun DA en PA. Dat geeft een realistischer beeld van wat jouw doel wordt.
  2. Moz geeft zelf aan dat een website met een lage DA of PA niet per definitie minder goed is. Er wordt namelijk niet gekeken naar het uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid van de website, maar puur naar de technische invullingen en inkomende links van andere domeinen. Een nieuw mooie webshop heeft waarschijnlijk nog een lage DA en PA, maar heeft wel potentie om flink te stijgen. Staar je dus niet blind op een bepaalde DA en PA score, maar kijk ook naar de potentie.

 

Heb je vragen over de DA en PA van jouw website? Neem dan gerust contact met ons op! Ook kan je jouw SEO uitbesteden om jouw DA en PA te verbeteren.