HOW TO: EEN GEBRUIKER OF EIGENAAR TOEVOEGEN AAN JE GOOGLE SEARCH CONSOLE

20 december 2021
5 mins
Home > Blog > HOW TO: EEN GEBRUIKER OF EIGENAAR TOEVOEGEN AAN JE GOOGLE SEARCH CONSOLE

In deze handleiding leggen we jou precies uit hoe je een eigenaar of een gebruiker toevoegt aan je Google Search Console. Een handige Google tool waarmee je de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google kan bijhouden en onderhouden.

DE GOOGLE SEARCH CONSOLE

De Google Search Console is een gratis tool die wordt aangeboden door Google. Met deze tool heb je een plek waar je gemakkelijk de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google kan bijhouden en onderhouden. Wanneer je deze tool gebruikt krijg je dus meer inzicht in hoe Google jouw website ziet, zodat je de prestaties van je website in de zoekresultaten kan verbeteren.

De vele mogelijkheden van de Google Search Console:

  • Controleren of Google toegang kan krijgen tot de inhoud van jouw website.
  • Nieuwe inhoud indienen zodat dit kan worden gecrawld en inhoud verwijderen waarvan je je niet wilt dat het wordt weergegeven in de zoekresultaten.
  • Inhoud maken en beheren die visueel interessante zoekresultaten oplevert.
  • Je website onderhouden met minimale verstoring van de zoekprestaties.
  • Controleren op problemen met malware en spam en deze verhelpen.

Note: Om de stappen in deze handleiding te volgen ben je de geverifieerde eigenaar van jouw Google Search Console account.

 

STAP 1. LOG IN OP JE GOOGLE SEARCH CONSOLE

Klik op de volgende URL: https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=nl en vervolgens klik je rechtsboven in je scherm op ‘Inloggen’. Log in met het Google account waarmee jij je website in de Google Search Console hebt laten indexeren.

 

 

STAP 2. KLIK OP DE KNOP ‘GEBRUIKERS EN PROPERTY-EIGENAREN’

Rechtsboven in je Search Console vind je het tandwieltje. Klik hier op en vervolgens op de knop ‘Gebruikers en property-eigenaren’.

 

STAP 3. EEN NIEUWE GEBRUIKER TOEVOEGEN

In het volgende scherm vind je een grote rode knop: ‘Een nieuwe gebruiker toevoegen’ aan de rechterkant van het scherm. Klik op deze knop.

 

 

STAP 4. GMAILADRES INVULLEN

Vervolgens krijg je het onderstaande scherm te zien. Vul het e-mailadres in van diegene die je toe wilt voegen. Dit moet overigens een Gmailadres zijn!

 

STAP 5A. RECHTEN TOEKENNEN AAN EEN NIEUWE GEBRUIKER

De nieuwe gebruiker die je aan het toevoegen bent kan je ook nog verschillende rechten geven. Hierbij is het handig om het verschil tussen een eigenaar en een gebruiker te weten. Een eigenaar, dus diegene die de property heeft aangemaakt en van wie de website is, heeft volledige controle over property’s in de Search Console. Als eigenaar kan je andere gebruikers toevoegen en verwijderen, instellingen configureren, alle gegevens bekijken en alle Search Console tools gebruiken.

Er zijn 2 typen gebruikers:

  • Gebruiker met volledige rechten – Heeft rechten om de meeste gegevens te bekijken en kan bepaalde acties uitvoeren.
  • Gebruiker met beperkte rechten – Heeft eenvoudige weergaverechten voor de meeste gegevens maar kan geen acties uitvoeren.

Een gebruiker kan alleen gegevens bekijken en de minder impactvolle acties uitvoeren. Zij kunnen geen andere gebruikers toevoegen, want die moet worden toegevoegd door de eigenaar. Wat voor rechten jij een nieuwe gebruiker wilt geven is natuurlijk helemaal aan jou.

STAP 5B. EEN NIEUWE EIGENAAR TOEVOEGEN

Zoals bekend kan je zowel nieuwe gebruikers als nieuwe eigenaren toevoegen. Daarom lijkt het ons handig om ook even uit te leggen hoe je een nieuwe eigenaar toevoegt.

Er zijn 2 typen eigenaren:

  • Geverifieerde eigenaar – Heeft de actie uitgevoerd om het eigendom van de property te verifiëren. De eigenaren die door een geverifieerde eigenaar worden toegevoegd zijn gemachtigde eigenaren.
  • Gemachtigde eigenaar – Heeft dus niet de eigendom van de property geverifieerd en kan alleen andere gemachtigde eigenaren toevoegen.


Om een eigenaar toe te voegen klik je weer op ‘Gebruikers en property-eigenaren’.

Je komt op dezelfde pagina als wanneer je een nieuwe gebruiker wilt toevoegen. Nu klik je echter op ‘Property-eigenaren beheren’.

Onderaan staat de knop ‘Geverifieerde eigenaren’. Hier kan je op de knop ‘Een eigenaar toevoegen’ klikken. Vervolgens krijg je het onderstaande scherm:

 

 

Geef dus weer een Gmailadres op en klik op ‘Doorgaan’. Het account is nu als eigenaar toegevoegd.

Nu weet jij dus hoe je zelf gebruikers en eigenaren toevoegt. Handig wanneer wij, of een andere bedrijf, toegang tot jouw Google Search Console nodig hebben voor het uitvoeren van werkzaamheden!

 

Meer weten?

Mocht je naar aanleiding van deze handleiding nog vragen hebben? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Op de hoogte blijven van de laatste marketingontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedInFacebook, en Instagram!

Download handleiding Gebruiker toevoegen aan Google Search Console

 

Jouw resultaat = onze kracht

Ook samen mooie resultaten boeken? Neem vrijblijvend contact op.