Hot topic in e-commerce SEO: Organic shopping. Waar Google Shopping jarenlang synoniem was voor betaalde advertenties, zien we een belangrijke ontwikkeling plaatsvinden die meer ruimte maakt voor organische zichtbaarheid. Gratis, prominent en steeds vaker zichtbaar in de zoekresultaten. Hoe kom je daar als webshop tussen? En belangrijker: hoe haal je er maximaal rendement uit? Dat ga ik je vertellen in dit blog.
“Steeds vaker verschijnen organic product grids in de zoekresultaten – visueel, klikwaardig en zonder advertentiebudget."
Bas de Roy
Organic (ook wel “free”) listings zijn productvermeldingen van jouw producten in Google shopping en de reguliere zoekresultaten waar je geen advertentiebudget voor betaalt. Ze verschijnen o.a. in carrousels, image search en product knowledge panels.
Laat nou net die 3rd party scripts voor gezeur zorgen… Dat mag allemaal niet zomaar meer. Uit nood geboren zijn we dus met zijn allen op zoek naar nieuwe, verbeterde tracking methoden.
Sinds Google in 2020 free listings breed uitrolde, is het aandeel gestaag gegroeid. Tot op heden was dat vaak nog ‘niet interessant genoeg’ voor partijen met hoge traffic volumes. Je voelt hem al aankomen, dat draait nu 180 graden.
Volgens Semrush Sensor komt nu al in 13% van de mobiele zoekresultaten in de UK een product grid voor. En dat aandeel groeit. De reden? Google pusht visuele zoekresultaten én wil gebruikers vasthouden in haar eigen zoekmachine. Google will be Google.
Ook op brightonSEO in april was organic shopping hot-topic, waar we extra geladen werden. Ik kan niet ontkennen dat de talk van Nikolai Mogensen me over de streep trok dit artikel te schrijven. “Free listings on the rise”.
De voordelen worden steeds tastbaarder om te starten met het optimaliseren voor je product vermeldingen:
Bijlage: ‘Free listings on the rise’ slide brightonSEO 2025
Met de juiste setup en optimalisatie kun je gratis zichtbaar zijn op commerciële zoektermen waar je normaal gesproken met een PMax of standard shopping campagne flink voor moet betalen. Dat klinkt toch als muziek in de oren?
Wist je dat … als je de basics niet op orde hebt je überhaupt geen kans maakt om vertoond te worden in organic shopping?
Bijlage: screenshot van impact basics inrichten voor gratis vermeldingen.
Je moet beginnen met wat basisonderdelen op orde te maken, om hierna te profiteren van je extra organische vermeldingen.
👉 Tip: gebruik tools als Channable of DataFeedWatch voor betere controle en schaal.
Wat gebeurt er als je feed niet klopt? Dan worden je producten afgekeurd, verlies je zichtbaarheid en loop je kostbare kansen mis. Simpel.
Alleen aanwezig zijn in de feed is niet genoeg. Je wilt ook opvallen natuurlijk. Hier wat voorbeelden van optimalisaties die je in je feed kunt toepassen:
Lees hier verder afbeelding vereisten en best practices voor je Google feed: bron Google shopping images, Datafeedwatch
👉 Pro tip: check of de afbeeldingen in je feed overeenkomen met de afbeeldingen op je website om geen kansen te missen. Mooi voorbeeld onderstaand:
Bijlage: Nike Air Max 1 blauw in de feed met 3 afbeeldingen vs. hetzelfde product op de webshop met 5 afbeeldingen (2 gemiste kansen).
Gelukkig zien we ook in de Analytics de populariteit van gratis productvermeldingen toenemen, wat cruciaal is om impact aan te kunnen tonen. Gebruik de volgende tools om grip te krijgen op je organische shopping resultaten.
Google Search Console > Merchant listings > web/image.
Google Analtyics 4 > Acquisition > Organic Shopping filter campaign.
Merchant Center > goedgekeurde producten, winkel kwaliteit badges en views.
Ook buiten organic listings levert feed-optimalisatie directe impact op:
“Doorbreek de silo van product feed optimalisatie voor SEA.”
Bas de Roy
Met tools als Product Studio zie je dat Google toch langzaamaan de opkomst van AI-optimalisatie op beelden gaat stimuleren. Ik denk daarom dat het aandeel van (product) visuals een nog dominantere rol krijgen binnen SEO, want ze zullen ook meer vertoond en beloond worden. Wordt visual organic ons nieuwe SEO-battlefield? Nu instappen betekent straks gratis domineren op koopgerichte keywords.
Organic product listings zijn dé kans voor e-commerce marketeers om meer zichtbaarheid te pakken zonder extra ad spend. Met een goede feed, slimme optimalisatie en nauwe samenwerking tussen teams kun je serieus marktaandeel winnen. Meer dan voorheen mogelijk was.
Brodie Clark:
Webappick:
DataFeedWatch’ case studies:
https://www.datafeedwatch.com/blog/product-feed-optimization-study