De afgelopen jaren is content marketing een belangrijk onderdeel geworden van online marketing. Tegenwoordig zijn er namelijk ontelbaar veel bedrijven online aanwezig. Om op te vallen is het daarom belangrijk dat je je onderscheidt van de rest. Content marketing is dé manier om de aandacht te trekken van je doelgroep en dus essentieel voor online succes. Daarom is de vraag: ‘wat is content marketing?’, heel terecht. In dit artikel ga ik je precies uitleggen wat het is, waarom content marketing belangrijk is en hoe je dit kunt gebruiken in jouw online marketing plan om te communiceren met je doelgroep.
Wat is content marketing?
Content marketing is gericht op het maken en verspreiden van waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoefte van je doelgroep. Content is een breed begrip en een verzamelnaam voor informatie die (online) met elkaar gedeeld kan worden. Denk aan geschreven teksten zoals websiteteksten en blogs, maar ook aan afbeeldingen en bedrijfsfilms. Door content te creëren en te verspreiden die jouw doelgroep waardevol en relevant vindt, betrek je hen bij je merk en bouw je een duurzame relatie op.
Wat is het doel van content marketing?
Het doel van content marketing is het aantrekken en binden van klanten. Hoe? Door content te maken en te verspreiden die precies aansluit bij de behoeften van de klant. Het gaat hierbij niet om content maken om het maken (kwantiteit), maar om het creëren van relevante content met een plan erachter (kwaliteit). Door passende en creatieve content te maken en dit op het juiste moment, via het juiste kanaal te verspreiden, trek je de aandacht van de klant en genereer je interesse voor jouw product of dienst. Om een goed overzicht te hebben van de wensen en behoeften van je klanten, kun je een buyer persona gebruiken. (Lees ook: Hoe maak je een buyer persona?)
Waarom is content marketing belangrijk?
Ik neem je even mee naar de tijd toen internet nog niet bestond en tv, radio, tijdschriften en kranten nog de boventoon voerden. Toendertijd was de communicatie tussen merk en klant eenzijdig. Interactie was niet mogelijk; of ze nu wilden of niet, mensen kregen advertentieboodschappen naar hun hoofd geslingerd en er was geen ruimte voor reactie. Ook wel massacommunicatie of one-to-many communicatie genoemd. Dat is in het huidige digitale tijdperk wel anders. Mensen kunnen tegenwoordig helemaal zelf bepalen of ze iets relevant, geloofwaardig en waardevol vinden en of ze betrokkenheid willen tonen. Ze zijn beter geïnformeerd en voortdurend op zoek naar informatie, waarbij ze steeds minder leunen op traditionele media.
Door deze ontwikkelingen is content marketing steeds belangrijker geworden. Interactie en communicatie zijn tegenwoordig essentieel om het vertrouwen van de klant te winnen. Goede content inspireert, informeert en zet aan tot actie. Het idee hierbij is dat je, door waardevolle en relevante content aan te bieden aan je relaties, beloond wordt met hun trouw en klandizie.
Van traditionele media naar nieuwe media
Zet de klant centraal
Bij content marketing staat de klant centraal, niet het promoten van je eigen dienst of product. Het is dus van groot belang om je klant te begrijpen. Wat zijn zijn of haar interesses, behoeftes en vragen? De kunst is om precies te begrijpen wat de klant wil weten en de antwoorden op een relevante, overtuigende en aantrekkelijke manier aan te bieden. Zo help je de klant met waardevolle kennis. Iets waar hij of zij écht iets aan heeft. Op deze wijze leert de (potentiële) klant jouw bedrijf kennen als expert die hem of haar kan helpen met het oplossen van problemen.
Het opstellen van je eigen contentstrategie
Nu je weet wat content marketing is, kun je je eigen contentstrategie opstellen. De basis voor elke goede content campagne is: weet voor wie je schrijft. Hoe meer je weet over jouw doelgroep hoe makkelijker het wordt om hen persoonlijk aan te spreken en de interactie aan te gaan. Probeer je te verplaatsen in de klant; wat zijn de pijnpunten en de uitdagingen? Leg dit vervolgens vast in een contentstrategie.
Breng je doelgroep in kaart
Voordat je gaat beginnen met het formuleren van je contentstrategie, is het belangrijk om je doelgroep te leren kennen. Wie is het en wat wil deze groep weten? Wanneer je inzicht hebt in de voorkeuren en gewoontes van je doelgroep, kun je jouw content specifieker maken en dus je doelgroep persoonlijker aanspreken. Wat je van de klant wil weten is onder andere het volgende:
- Demografische gegevens: geslacht, leeftijd, nationaliteit, beroep, religie en opleidingsniveau;
- Geografische gegevens: woonplaats, cultuur of traditie, locatie van werk en klimaat;
- Sociaaleconomische gegevens: inkomen, gezinssamenstelling en levensfase;
- Psychografische gegevens: levensstijl, persoonlijkheid, normen en waarden, attitudes;
Hoe kom je achter deze gegevens? Je kunt natuurlijk bestaande onderzoeken en vakbladen raadplegen, een veldonderzoek doen en het intern navragen bij collega’s. Maar je kunt ook heel veel informatie over je klanten halen uit Google Analystics; wel zo makkelijk.
Wanneer je deze gegevens hebt achterhaald, giet je deze informatie in een persona, oftewel: een fictief, archetype van een gebruiker. Door een of meerdere persona’s op te stellen krijg je een duidelijk beeld van je doelgroep en kun je beter inspelen op de interesses en behoeftes van deze personen.
Bepaal je tone of voice
Als je je doelgroep in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om jouw tone of voice te bepalen. Hoe ga je met je doelgroep communiceren? Hoe spreek je je doelgroep aan en via welke kanalen? In welke vorm giet je de content? Je kunt jouw expertise laten blijken in blogs of video’s, maar denk ook aan e-books, infographics, whitepapers of handleidingen. Belangrijk is dat je inspeelt op de vragen, interesses en behoeften van jouw doelgroep en dat de manier van communiceren klopt met hun wensen.
Kenmerken van een succesvolle content marketing campagne
Als je eenmaal je doelgroep in kaart hebt gebracht en jouw tone of voice bepaald hebt, kun je je content strategie opstellen. Een succesvolle content marketing campagne heeft de volgende drie kenmerken:
- Voldoet aan de behoefte van je doelgroep;
- Biedt waardevolle content;
- Blijft de interesse prikkelen van je doelgroep zodat ze in de toekomst terugkeren voor meer.
Content marketing en SEO
Nu je je contentstrategie geformuleerd hebt, kun je gaan beginnen met het creëren van content. Let wel: de content die je creëert kan nog zo goed en interessant zijn, aan een website die niet gevonden en een blog die niet gelezen wordt, heb je natuurlijk niets. Daarom zijn content marketing en SEO (Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie) onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder SEO kun je een eerste plek in Google wel vergeten.
Wat zijn SEO teksten?
SEO teksten zijn teksten die voldoen aan de richtlijnen van Google. Hoe beter deze richtlijnen verwerkt zijn in je websitetekst of blog hoe beter je website gevonden zal worden in Google. Het hebben van SEO geoptimaliseerde teksten is dus van essentieel belang. Nu rest de vraag: hoe schrijf je SEO teksten? Hoe zorg je ervoor dat je websiteteksten en blogs SEO proof zijn?
1. Doe een zoekwoorden onderzoek
Zoekwoorden zijn woorden die gebruikt worden voor een zoekopdracht in een zoekmachine zoals Google. Jouw artikel, of het nu een websitetekst of blog is, is pas zichtbaar in de zoekresultaten als Google een match ziet tussen een zoekopdracht en de inhoud van je tekst. Het is dus voor de vindbaarheid van je website van groot belang om te weten welke woorden jouw (potentiële) klanten gebruiken als ze op zoek zijn naar jouw onderwerp. Om een zoekwoorden onderzoek te doen en erachter te komen op welke woorden veel gezocht wordt, kun je de tool Google Adwords Keyword Planner gebruiken.
Nu je weet op welke woorden, die voor jou van belang zijn, veel gezocht wordt, is het belangrijk om deze woorden in je tekst te werken. Let op: het is niet de bedoeling dat je de tekst volpropt met zoekwoorden. Daar wordt zowel Google als de lezer niet blij van.
2. Zorg voor een juiste tekstopmaak
Een goede opmaak van de tekst zorgt voor een prettige leeservaring. Dat is niet alleen fijn voor de lezer, maar ook voor Google die hier veel waarde aan toekent. Waar herkent Google een goede opmaak aan?
- Het gebruik van H1 voor de paginatitel en H2’s en H3’s voor tussenkopjes;
- Het gebruik van alinea’s;
- Opsommingen;
- Het gebruik van interne links die naar andere pagina’s van je website verwijzen;
- Een aantal dikgedrukte zoekwoorden.
Daarnaast is ook de lengte van je tekst van belang: gebruik voor zowel websiteteksten als SEO artikelen minimaal 400 woorden.
3. Voeg afbeeldingen toe
Alleen tekst is natuurlijk erg saai, voeg daarom minimaal één afbeelding toe. Meer mag natuurlijk altijd, mits de afbeeldingen relevant en van toegevoegde waarde zijn. Bovendien houdt niet alleen de lezer, maar ook Google veel van plaatjes. Maar, omdat een afbeelding niet uit zoekwoorden bestaat, is het wel nodig om Google te laten weten waar de afbeelding over gaat. Voeg daarom in elk geval de volgende data toe aan de afbeelding:
- Bestandsnaam:
Geef de afbeelding een naam waar een zoekwoord in verwerkt is - Titel:
Geef een beknopte omschrijving van de afbeelding - Alt-tekst:
Geef een omschrijving van de afbeelding en verwerk hierin een zoekwoord
Deze data kun je in WordPress heel gemakkelijk invullen. Hieronder zie je waar:
SEO optimalisatie: opmaken van afbeeldingen
Let op: de bestandsnaam, titel en alt-tekst moeten uniek zijn en dus verschillen van elkaar.
4. Vul de SEO titel en meta description in
De SEO titel is de titel zoals deze in de zoekresultaten verschijnt en helpt Google om nog beter te begrijpen waar je tekst over gaat. Deze titel wordt automatisch gegenereerd op basis van de paginatitel in CMS, maar het kan interessant zijn om hier een aantal zoekwoorden aan toe te voegen.
Naast de SEO titel is er ook nog de meta description: een korte beschrijving waar de tekst over gaat, die onder de SEO titel in de zoekresultaten verschijnt. Zorg ervoor dat dit een tekst is die de lezer uitnodigt om door te klikken.
Voorbeeld van een meta description
Content marketing en SEO: een gouden duo
Content marketing en SEO zijn dus een gouden combinatie. Zonder SEO is de content niet zichtbaar en komt het niet terecht bij je doelgroep. Omgekeerd geldt dat een tekst die vol staat met zoekwoorden, maar geen relevante, waardevolle informatie bevat, niet leesvriendelijk is. Een tekst die alleen geschreven is voor de zoekmachine zal wel gevonden maar zeker niet gewaardeerd worden door je doelgroep. Zorg voor de juiste balans; dan vullen content marketing en SEO elkaar perfect aan.
Met een content marketing campagne die SEO geoptimaliseerd is, vergroot je je potentiële bereik en verbeter je je online aanwezigheid. Het is dé manier om op te vallen en onder de aandacht te blijven. Content marketing is king!
Tip: wil je gegarandeerd goed scoren in Google? Schrijf dan een Cornerstone content pagina! Dit is een webpagina met minimaal 3000 woorden waar Google ontzettend enthousiast van wordt.
Content marketing bureau 2Bfound
Er komt dus nogal wat bij kijken. Wil je meer weten over content marketing of leren hoe je dit zelf kunt inzetten van een gespecialiseerd SEO bureau en ben je geïnteresseerd in onze content marketing training? Neem dan gerust contact op met ons. Wij helpen je graag verder!