Spring naar content

Waarom moet je een zoekwoordenonderzoek uitvoeren?

Voor veel organisaties is het van belang om online aanwezig te zijn. Producten worden steeds vaker online besteld en sinds de komst van social media is het internet niet meer uit ons leven weg te denken. Het internet biedt antwoord op veel vragen. Deze antwoorden worden gevonden door middel van zoekopdrachten. In dit artikel gaan wij dan ook verder op de vraag: waarom moet je een zoekwoordenonderzoek uitvoeren?

Vandaag de dag wordt er veel gezocht op het internet. De kans is groot dat er ook regelmatig naar uw producten en diensten wordt gezocht in de nummer 1 zoekmachine: Google.

Wilt u weten hoeveel en met welke zoektermen er naar uw producten en diensten wordt gezocht? Neem dan 2 minuten van uw tijd en doe de gratis test! Door middel van deze link weet u binnen 2 minuten op welke manier er naar uw producten en diensten wordt gezocht op het internet:Google keyword tool

Het selecteren van de juiste keywords heeft echter wel een aantal valkuilen:

  • Niet zelden wordt er gekozen voor hele algemene zoekwoorden. Deze zoekwoorden hebben vaak een groot zoekvolume, maar de bezoekers zijn zelden echt geinteresseerd en de zoekwoorden converteren slecht
  • De concurrentie van de gekozen zoekwoorden is zeer hoog in de zoekmachine, waardoor het zeer lastig wordt om top posities te behalen op deze zoekwoorden
  • Er worden te veel zoekwoorden geselecteerd. Hoe meer woorden er worden geselecteerd, hoe lastiger het is om hiermee ook echt top posities in de zoekmachine te behalen

Zoekt u professioneel advies bij het selecteren van uw zoekwoorden, neem dan vandaag nog contact op met een van onze medewerkers.

Reden 1: Inspelen op zoekgedrag

Je kan als organisatie nog zo’n mooi product of dienst aanbieden, de beste prijs hanteren of de beste service leveren; als je niet inspeelt op zoekgedrag is de kans dat je gevonden wordt op het internet klein. Zie het als een kledingzaak beginnen in een dorp met twintig inwoners. Dan wordt het toch knap lastig om voldoende omzet te draaien om te kunnen blijven bestaan. Een handige tool om zoekvolume te achterhalen is Ubersuggest van Neil Patel. De Keyword Planner van Google blijft daarentegen één van onze favorieten. In deze blog vertelt Joost hoe je Keyword planner van Google het beste gebruikt.

Ubersuggest gebruiken voor zoekwoordonderzoekBron: Ubersuggest

Reden 2: Google waardeert relevantie

Google hecht veel waarde aan websites die inspelen op zoekgedrag van haar gebruikers. Google wil dat gebruikers van de zoekmachine immers vinden waar zij naar op zoek zijn. Hoe meer jij inspeelt op het zoekgedrag van gebruikers, hoe relevanter Google jou gaat zien voor die zoekopdracht. Met name door de komst van conversational search wordt het steeds belangrijker om antwoord te bieden op de gestelde vragen in de zoekmachines.

Reden 3: Meer websitebezoeken

Door middel van een goed zoekwoordenonderzoek kun je inspelen op zoektermen die passen bij jouw website. Hierdoor behaal je meer websitebezoeken en kun je aan de slag met data. Zo is het mogelijk om te conclusies te trekken op basis van geografische gegevens, maar kun je ook achterhalen welke pagina’s goed presteren. Daarnaast weet je ook welke pagina’s juist niet goed presteren. Het genereren van meer websitebezoeken helpt je dus ook bij het optimaliseren van je best presterende pagina’s.

Verhoog websitebezoeken door zoekwoordonderzoek

Bron: SEO tool van TO BE FOUND

Reden 4: Baseer websitecontent op zoektermen

Google houdt van websites met goede, relevante content. Een goed zoekwoordenonderzoek geeft inzichten in wat het zoekgedrag is van je doelgroep. Maak hier dan ook gebruik van. Verwerk veelgebruikte zoektermen in een blog om zo op organische wijze websiteverkeer te genereren. Vergeet niet dat de inhoud van het artikel aanvullend moet zijn op de veelgebruikte zoektermen. Dit is een belangrijk onderdeel binnen zoekmachine optimalisatie.

Reden 5: Speel met Google Ads in op pareltjes

Met een goed zoekwoordenonderzoek kun je op organische wijze veel websiteverkeer genereren, zoals je hebt gelezen bij reden 4. Wij weten als Google Ads specialist dat een goed zoekwoordenonderzoek voor Google Ads óók van groot belang is. Specifieke zoektermen met een zoekvolume van tien tot vijftig per maand noemen wij ‘pareltjes’. Denk aan: ‘Nike sportschoenen kopen’. Deze zoekterm wordt niet vaak gebruikt, maar de persoon die de zoekterm invoert weet precies waar hij of zij naar op zoek is. De kans is dus groter dat deze zoekterm lijdt tot een conversie.

Google Keyword Planner voor zoekwoordonderzoeken

Bron: Google Keyword Planner

Tot slot

Nu je hebt gelezen wat wij vinden dat de belangrijkste redenen zijn om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren, kun je hier zelf mee aan de slag. Mocht je ondersteuning nodig hebben of jouw SEO willen uitbesteden, dan kun je ons altijd benaderen! Onze online marketing specialisten staan altijd voor je klaar!

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over online adverteren, social media marketing, conversie optimalisatie en/of andere online marketing zaken? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram!