Online adverteren, voor sommige ondernemers roept het nog veel vragen op. Wie gaan je advertenties zien? Hoeveel kost dat? En wat levert het precies op? Terechte vragen allemaal. Wat velen niet weten is dat online adverteren juist één van de meest transparante en doeltreffende advertentiemogelijkheden is. Alles hierover zal ik toelichten in onderstaand artikel.
Online adverteren vs. offline adverteren
Vroeger was alles anders. Wie zijn doelgroep wilde bereiken koos al snel voor een advertentie in een krant of tijdschrift. Wat je uit deze investering haalde was bijna niet inzichtelijk.
Vandaag de dag is het anders. Het mooie van online adverteren is dat (bijna) alle resultaten meetbaar zijn. Door universele software (zoals Google Analytics) kunnen marketingmiddelen (waaronder advertenties) ‘gekoppeld’ worden aan je website. Door deze koppeling zie je welke middelen voor ingevulde contactformulieren, verkopen, downloads en andere conversies zorgen. Zo kun je zelf gegrond een keuze maken of online adverteren iets voor jouw business is op basis van de verkregen resultaten.
De voordelen van online adverteren in het kort
- Uitgebreide statistieken – je hoeft je nooit meer af te vragen wat je rendement is
- Flexibel – je kunt advertenties aan- en uitzetten én je bepaalt zelf het advertentiebudget
- Goedkoper – dan adverteren in printmedia: online adverteren is al mogelijk vanaf € 5,- per dag
Waarom adverteren in Google?
Op het gebied van online adverteren heb je verschillende mogelijkheden. Wij geven de voorkeur aan adverteren in Google. Want, wat doe je wanneer je iets wilt opzoeken? Natuurlijk, eerst even Googelen. En je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat van alle zoekmachines Google het grootste aandeel heeft in Nederland met maar liefst zo’n 90% (bron: Pure Im). Het programma dat Google hiervoor gebruikt is Google Ads.
Maar wat is Google Ads? Wanneer potentiële klanten zoeken naar jouw product of dienst, wil je natuurlijk vindbaar zijn op de plek waar zij zoeken. Google is de plek die haast iedereen gebruikt, hier wil je gevonden worden. Er zijn twee marketingtactieken om dit mogelijk te maken, via SEO (niet betalen per bezoeker) en via SEA (betalen per bezoeker). SEA is de advertentievorm waar dit artikel over gaat. Hoe en wanneer je SEA inzet is afhankelijk van je SEO. Eerst zal deze gratis variant kort worden toegelicht.
Search Engine Optimization (SEO) = onbetaald
Door o.a. je website zo goed mogelijk in te richten met de juiste zoekwoorden, technieken en het opbouwen van externe verwijzingen beïnvloed je de positie van je website in de organische zoekresultaten.
Nadelen van SEO
- Je bent afhankelijk van de techniek van je website
- Je bent afhankelijk van externe verwijzingen (links) naar je website
- SEO is gericht op resultaat op de lange termijn. In de meeste gevallen duurt het meer dan een half jaar om resultaten te boeken.
Voordelen van SEO
- Je hoeft niet te betalen per click / bezoeker die via Google op je website belandt.
- Bij SEO zoeken de klanten jou op, door de zoekwoorden die men gebruikt belanden ze op jouw website.
Search Engine Advertising (SEA) = betaald
Met Google Ads (het advertentieplatform van Google) kun je advertenties maken die doorverwijzen naar je website. Je kiest zelf bij welke zoekwoorden je advertentie vertoond wordt. Wanneer iemand zoekt op dat specifieke zoekwoord, verschijnt jouw advertentie boven de organische resultaten. Zo kun je heel gericht geïnteresseerden in jouw bedrijf en diensten/producten bereiken.
Nadelen van SEA
- Je hebt kennis nodig van het advertentieprogramma Google Ads
- Het is niet gratis, je betaalt wanneer er op de advertentie geklikt wordt
- Een succesvolle Ads campagne vergt frequente bijsturing en onderhoud
Voordelen van SEA
- Na het opzetten worden je advertenties direct vertoond in Google
- In tegenstelling tot SEO ben je minder afhankelijk van de techniek van je website
- In tegenstelling tot SEO ben je niet afhankelijk van externe links die naar je website verwijzen
- De advertentiestatistieken zijn te koppelen aan je Google Analytics account. Hierdoor is alles meetbaar, zoals hoeveel conversies (verkopen, contacten, downloads etc.) je advertenties opleveren
Waarom adverteren als je al vindbaar bent in Google?
Zelfs als je al goed gevonden wordt is het interessant om advertenties in te zetten via Google:
- Met SEO ben je erg afhankelijk van de woorden die voorkomen op je website. Met SEA kies je zelf op welke zoekwoorden je weergegeven wilt worden. Hierdoor kun je eenvoudig nieuwe doelgroepen aanspreken.
- Met SEO kiest Google de landingspagina die het best past bij de zoekopdracht van de gebruiker. Met SEA kun je aan ieder zoekwoord zelf de meest geschikte landingspagina koppelen. Hierdoor heb je zelf de controle op welke pagina je bezoeker uitkomt.
- Met SEO kan het maanden duren voordat nieuwe producten/diensten goed vindbaar zijn. Met SEA zijn je advertenties direct zichtbaar in Google. Hierdoor kun je snel inspelen op nieuwe trends/mogelijkheden.
- Met behulp van Google Shopping kun je als webshop je producten tonen vóórdat je website wordt bezocht. Met het juiste Google Ads dagbudget kun je aanzienlijk meer vertoond worden binnen Google dan wanneer je géén gebruik maak van Google Shopping advertenties.
Kort samengevat, SEO is op korte termijn minder makkelijk bewerkbaar. Met SEA ben je flexibeler en heb je zelf meer de regie in handen.
Mijn advies
Klanten geef ik het advies mee, daar waar de posities in Google niet optimaal zijn, Google Ads in te zetten om snel meer gericht verkeer te krijgen. Soms tegelijk met een SEO traject om de posities op de lange termijn te verbeteren. Wanneer de SEO posities goed zijn kan Ads gepauzeerd worden.
Bij klanten die al goed gevonden worden kijken wij naar nieuwe kansen/zoekwoorden om nieuwe markten/doelgroepen aan te boren. Met Ads kunnen wij deze snel aanspreken en wanneer nodig snel afstoten als wij zien dat dit geen conversies oplevert. Word je goed gevonden? Houd rekening met de factoren die de zoekresultaten beïnvloeden wanneer je naar jezelf Googelt.
Succes met het bedenken van jouw campagne voor Google Ads!
Meer weten?
Heb je vragen over de advertentiemogelijkheden en/of Ads voor jouw bedrijf een uitkomst is? We helpen je graag! Neem contact met ons op! Verder vind je ons ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.