Als online marketing bureau krijgen wij af en toe de vraag van klanten om tijdelijk te stoppen met de SEO werkzaamheden. Ik liep al een tijdje met het idee om hierover een blog te schrijven. Maar nu is dit onderwerp door het corona virus relevanter dan ooit. Dus ik ben snel gaan bloggen! De redenen om te stoppen met SEO kunnen verschillen, al gaat het meestal om geld besparen. De klant denkt het zelf wel op te kunnen pakken, maar de praktijk leert dat dit zelden goed uitpakt: het kan zelfs veel negatieve gevolgen hebben voor je website.
In deze blog licht David toe wat er allemaal kan gebeuren met jouw website als niemand meer op de SEO let.
Wat gebeurt er als je geen nieuwe content meer plaatst?
Als je geen nieuwe content – denk aan blogberichten, nieuwe webteksten maar ook aan video’s of infographics – maakt, zeg je eigenlijk tegen Google dat je website niet langer actief is. Dit klinkt wat heftig, maar ik geef een aantal voorbeelden:
- Geen nieuwe content publiceren, heeft automatisch het gevolg dat jouw website zich ook niet richt op nieuwe zoektermen die door een verschuiving in de branche belangrijk kunnen zijn voor jouw bedrijf.
- Als je stopt met het plaatsen van content, stop je ook met het creëren van nieuwe pagina’s waarnaar gelinkt kan worden vanaf een andere website. Het heeft dus gevolgen voor je externe linkbuilding en je linkmanagement.
- Er komen minder nieuwe bezoekers naar jouw website. Hierdoor komt er ook een stop op nieuwe bezoekers voor in je remarketing lijst en zijn er minder inschrijvingen voor de nieuwsbrief.
- Er is minder nieuwe content die gedeeld kan worden op social media. Dit is niet wenselijk voor je interactie met je volgers op social media.
- Je stopt met het aanmoedigen van bezoekers om terug te keren naar jouw website. Als jouw laatste blog 6 maanden geleden gepubliceerd is, dan stoppen geïnteresseerde mensen met het zoeken naar jouw bedrijfsnaam en het bezoeken van de website.
Er zijn dus een aantal directe en een aantal langere termijn gevolgen. Maar dag na dag raakt jouw website steeds meer in de vergetelheid. Een belangrijke reden dus om niet te stoppen met het plaatsen van nieuwe content!
Wat gebeurt als je niet let op de technische fouten van een website?
Zonder ervaring met SEO of website onderhoud wordt het oplossen van technische fouten een behoorlijke uitdaging. En die technische fouten komen soms uit het niets. Erg frustrerend, maar ze moeten wel worden opgelost.
Ik geef een aantal voorbeelden van technische fouten die je snel wilt oplossen en niet moet laten opstapelen:
- 404 fouten. Er is een pagina die niet meer gevonden wordt. Dit komt voor wanneer je een url aanpast, maar geen redirect instelt.
- Je sitemap is niet in orde. Via je sitemap geef je aan welke pagina’s gecrawld dienen te worden door Google. Hier kunnen wel eens de verkeerde url’s in staan omdat deze zijn aangepast.
- Interne links gaan stuk. Je hoeft maar iets aan te passen binnen je website en je interne links gaan stuk. Dit is niet alleen kwalijk voor de zoekmachines maar ook voor je bezoekers, die hierdoor niet meer goed kunnen navigeren op jouw website.
Naast deze technische fouten, kun je ook technisch gaan achterlopen op de nieuwe ontwikkelingen zoals AMP en het belang van de laadtijd van je website en de mobiel vriendelijkheid van jouw website. Dit zijn recente ontwikkelingen die Google steeds belangrijker vindt.
Wat gebeurt er als je webpagina’s niet blijft updaten?
Nieuwe data en extra content zijn belangrijk voor de zoekmachines. Het is afhankelijk van de branche, maar veel branches ontwikkelen ontzettend snel. Hierdoor kan een blog van pas één jaar oud, nu al niet meer relevant zijn. De blog moet je dan updaten met nieuwe data, teksten of afbeeldingen.
Een aantal voorbeelden van updates die je regelmatig kunt doorvoeren:
- Het plaatsen van interne links naar nieuwe artikelen die zijn geschreven;
- Nieuwe feiten toevoegen over een bepaald onderwerp;
- Extra content schrijven door nieuwe inzichten;
- Nieuwe afbeeldingen of schema’s toevoegen;
- Het toevoegen van nieuwe data bijvoorbeeld voor evenementen of bijeenkomsten;
- Het toevoegen of updaten van FAQ’s op de pagina.
Door de BERT update is het belangrijk om na te gaan of de pagina’s nog wel aansluiten bij de zoekintentie van bezoekers.
Wat gebeurt er als je geen nieuwe pagina’s meer toevoegt?
Het toevoegen van nieuwe pagina’s is voor de ene branche makkelijker dan voor de andere. Er zijn websites – denk aan webshops – die dagelijks nieuwe pagina’s aanmaken. Er zijn echter ook websites waar dit zelden gebeurt, bijvoorbeeld bij technische bedrijven met enkele diensten.
Ik heb het al eerder gezegd: als je geen nieuwe content maakt, dan stop je met het ranken op potentiële zoektermen die erg belangrijk kunnen zijn. Wist je trouwens dat nieuwe pagina’s niet altijd terug hoeven te komen in je websitestructuur? Je kunt nieuwe content ook als landingspagina’s voor Google Ads gebruiken. Zo kun je pagina’s maken voor specifieke zoekwoorden.
Wat gebeurt er als je niet meer let op slechte en verkeerde links?
Als er niemand meer verantwoordelijk is voor de SEO strategie en werkzaamheden dan is de kans groot dat het linkprofiel van jouw website een rommeltje wordt. Wat kan er gebeuren?
- Externe websites linken naar de verkeerde url. Door een aanpassing in een url kan het zo zijn dat er een hoop inkomende links niet meer werken. Vaak het gevolg als je geen redirect instelt.
- Pagina’s waar jij naar linkt werken niet meer. Het kan uiteraard ook andersom fout gaan. Een website die jij als bron gebruikt werk niet meer. Het is slordig als jouw bezoekers hierdoor op een 404-pagina komen.
- Concurrenten met kwaad bloed. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar het is mogelijk dat er concurrenten zijn die zorgen voor slechte links naar jouw website. Wat weer negatieve gevolgen kan hebben op de rankings in de zoekmachines. Deze slechte links zijn uit te sluiten voor Google, maar dan moet je ze uiteraard wel opmerken.
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van zaken die fout kunnen gaan als het gaat over links. Als jij zelf niet weet hoe dit soort problemen verholpen moeten worden, dan is het goed om samen te blijven werken met een SEO specialist.
Wat gebeurt als je niet meer let op gestolen content?
Hiervoor heb ik een klein testje gedaan. Ik heb een paar zinnen van onze website in Google gegooid en kwam gelijk tot de conclusie dat sommige bedrijven het niet zo nauw nemen met het feit dat elkaars tekst kopiëren niet mag. Ik had een paar gekopieerde zinnen verwacht, maar het was bijna de complete alinea! Wel was netjes de bedrijfsnaam aangepast. Hoe lang dit er al stond weet ik niet, maar het is wel heel erg kwalijk. Je wilt duplicate content namelijk te allen tijde voorkomen! Google straft dit namelijk af.
Dus, zelfs als je wel actief bezig bent met SEO, zoals wij bij TO BE FOUND, kan het gebeuren dat er content ongevraagd wordt gekopieerd. Nu heb ik dit bij toeval ontdekt, maar als jij hier weken of maanden niks aan doet, heeft dit vervelende gevolgen. Wat kun je doen als je dit ontdekt?
1. Content herschrijven
Geen zin om de confrontatie aan te gaan met het bedrijf dat jouw content heeft gekopieerd? Dan kun je ervoor kiezen om de gekopieerde content te herschrijven. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid gekopieerde content. Misschien zorgt het herschrijven wel voor een betere tekst voor je website!
2. Contact zoeken met de andere partij
Het sturen van een mail kost niet veel tijd. Leg je bevindingen voor en vraag vriendelijk doch dwingend of de content verwijderd of veranderd kan worden. Hier kun je best een deadline aan hangen, voordat je andere stappen gaat ondernemen. Het probleem met onze gekopieerde tekst is op deze manier opgelost.
3. DMCA-verwijderverzoek
Nu wordt het al een stuk serieuzer. Krijg je geen gehoor van de andere partij? Dan is het mogelijk om een DMCA-verwijderverzoek in te dienen. DMCA staat voor ‘Digital Millennium Copyright Act’. Deze wet is ter bescherming van auteursrechten. Goed om te weten dat dit verzoek vaak bij de hosting partij wordt ingediend. De hosting partij kan op zijn beurt kiezen om de content zonder overleg te verwijderen of de website offline te halen. Dit proces kan weken of wel maanden duren voordat er iets is ondernomen. Over DMCA is veel meer te schrijven, maar dat is een blog op zich.
4. Zelf contact zoeken met de hosting partij
Als je weet waar een website is gehost, kan je gelijk met de hosting partij contact zoeken en jouw bevindingen voorleggen. Wat kunnen we nu concluderen?
Stoppen met SEO werkzaamheden: wat kunnen we nu concluderen?
Het permanent of tijdelijk stoppen met SEO werkzaamheden is gewoon geen goed idee. De website van een bedrijf is tegenwoordig zo waardevol, waarschijnlijk meer dan sommige bedrijfseigenaren beseffen. Zonder de juiste kennis in huis kun je meer kwaad dan goed doen, zeker als je zelf technische problemen gaat proberen te verhelpen. En misschien wel het belangrijkste om te beseffen: de concurrentie staat waarschijnlijk niet stil!
SEO werkzaamheden uitbesteden?
Heb jij na het lezen van dit artikel vragen of wil je de SEO werkzaamheden uitbesteden? Doe een gratis SEO scan of neem gerust contact op met de SEO specialisten van TO BE FOUND. Volg ons ook op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram voor de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van SEO.