Spring naar content

De belangrijkste SEO trends van 2022

Wat een jaar! In 2021 zijn we overspoeld met maar liefst negen officieel bevestigde Google updates. De ‘volatility in de SERP’ is enorm en Google trekt de riemen strak aan. Uit al deze updates trekken we de belangrijkste trends voor zoekmachineoptimalisatie in 2022. Dit is hoe het SEO-landschap zich dit jaar gaat bewegen.

Wat we bespreken in dit artikel:

  1. First things first: een terugblik op de SEO ontwikkelingen van 2021
  2. Dit zijn de SEO trends van 2022
    1. Samenhang tussen SEO en development
    2. Keyword clustering
    3. De e-commerce afdeling van Google gaat aan het werk
    4. Het begin van kwaliteit linkbuilding (eindelijk)
    5. Index-now ook binnen Google
    6. SEO A/B testing

First things first: een terugblik op de SEO ontwikkelingen van 2021

Voor we de SEO trends voor 2022 voor je op een rij zetten, blikken we terug op 2021 en wat belangrijke zaken die zijn gebeurd. Welke hiervan hadden we voorspeld in de vorige editie van deze blog? We maken hieronder een opsomming van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar die onze enthousiaste SEO-specialisten in onze vorige versie van deze blog voorspelden.

De page experience update: Core Web Vitals

Eén van de updates van Google in 2021 was de page experience update. De Google algoritmes zijn ontworpen om jou de beste en meest relevante resultaten voor bepaalde zoekopdrachten te geven. Om dit nog beter te kunnen doen heeft Google al in 2020 aangekondigd dat er een update aan zou komen in mei 2021. We moesten er in werkelijkheid iets langer op wachten, maar in juni was het dan zo ver! De nieuwe officiële ranking factor werd gelanceerd: gebruikservaring. Hierbij wordt gekeken naar de snelheid van de website, de interactiviteit en visuele stabiliteit. De page experience beoordeling is hiermee uitgebreid bovenop het belang van onder andere mobielvriendelijkheid, veilig browsen en de https-beveiliging.

De vitaliteit van je website kan dus niet langer achterblijven! De technische staat van je website is nu nog belangrijker geworden omdat Google de waardering en beoordeling heeft aangescherpt. Ook belangrijk: Google indexeert je website met het mobile-first principe. Dit betekent dat de basis van jouw mobile-first website in goede technische staat moet zijn.

De intentie achter zoekopdrachten

De intentie van een zoekopdracht kan nu ook nog beter worden achterhaald om nog relevantere resultaten en SERP features te laten zien. Het raden naar de zoekintentie is dus (grotendeels) voorbij als online marketeer. Zo hebben SEO tools als SEMrush sinds eind 2021 de intentie toegevoegd aan de zoekwoordanalyses.

Met andere woorden: het doel van een zoekopdracht wordt steeds inzichtelijker. We maken onderscheid in vier verschillende zoekintenties:

  • Navigatie: Iemand is specifiek op zoek naar een bepaalde website. Denk dus aan zoektermen met een bedrijfsnaam.
  • Commercieel: Iemand is op zoek naar een bepaald product (of dienst) met als doel om in de toekomst te kopen.
  • Informatief: Iemand is op zoek naar informatie, naar een antwoord op een specifieke vraag.
  • Transactie: Iemand is op dat moment op zoek naar een bepaald product (of dienst) met als doel het direct te kopen.

De invloed van data op SEO

2021 stond duidelijk in het teken van de gebruiksvriendelijk van je website. Google blijft hun tooling verbeteren en de mogelijkheden worden alsmaar groter. Dit betekent dat er, zoals voorspeld, meer data beschikbaar is waardoor je als marketeer je online resultaten beter kan beïnvloeden en analyseren. Hierdoor kan je beter inspelen op de doelgroep en haal je meer rendement uit SEO.

De rol van visuele content voor SEO

Visuele content is zoals voorspeld een aanzienlijke rol gaan spelen in de totale page experience die je bezoekers biedt. Naast dat Google de inhoud van visuele content herkent, ziet de zoekmachine ook dat bezoekers langer op je pagina blijven vanwege de visuele content. Achterblijven is niet langer verstandig. Hulp nodig binnen je SEO strategie? Wij als SEO bureau gaan graag met je aan de slag.

Visuals-in-de-SERP

Dit zijn de SEO trends van 2022

Door naar waarvoor je hier gekomen bent: de SEO trends van 2022! Wij vertellen jou hieronder welke trends je dit jaar te wachten staan en hoe je hierop kunt inspelen.

Samenhang tussen SEO en development

Zoals al gebleken in het afgelopen jaar wordt het belang van technische SEO steeds groter. Het jaar 2022 zal in het teken staan van het (leren) begrijpen van de taal van web developers. Het belang van de technische kant van SEO zal door veel marketeers worden erkend om de samenwerking met de developers vloeiender te laten verlopen. Dit omdat we als online marketeers de techniek zo goed mogelijk willen begrijpen, zo staan we dichter bij de implementatie.

Daarnaast is Google nog lang niet klaar met de Core Web Vitals. Deze worden in 2022 namelijk ook uitgerold voor desktop, naast dat dit nu al is gebeurd voor mobiel. Dit met als doel om de oorzaken van falende UX makkelijker en inzichtelijker te begrijpen.

Maar wat houden die Core web vitals nu eigenlijk in voor de user experience? Ten eerste meet de Largest Contentful Paint (LCP) de laadsnelheid van je website om een goede user experience te kunnen garanderen. Ook de tweede Core web vital doet er alles aan om een goede user experience te garanderen door interactiviteit te meten met de First Input Delay (FID). Ten derde checkt de Cumulative Layout Shift (CLS) op de visuele stabiliteit van je website. Meer lees je via de officiële Guidelines: https://web.dev/vitals/.

Hands-on tip: Google Search Console geeft je site beoordelingen en aanbevelingen onder het rapport ‘pagina functionaliteit’.

LCP, FID, CLS

Keyword clustering

Een ontwikkeling die in 2022 zal doorbreken is het gebruik van keyword clustering. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Het is een methode voor het groeperen van vergelijkbare, relevante zoektermen. Op deze manier kan je op een cluster focussen in plaats van op individuele zoekwoorden. Dit helpt jou om het organische zoekverkeer naar jouw website te laten groeien omdat het het aantal keywords waarop je wilt ranken maximaliseert. Doordat deze manier overzichtelijk en georganiseerd is, helpt het je om onnodige keywords te verwijderen. Daarnaast geeft het je inzicht over hoe je verschillende pagina’s met elkaar kunt verbinden, zo kan je de structuur van je website optimaliseren.

Tip: maak gebruik van de inzichten die je uit keywords clustering verkrijgt en gebruik dit om de kwaliteit van je keywords te verhogen.

De e-commerce afdeling van Google gaat aan het werk

Een bekende trend die we vorig jaar ook bespraken. Mensen beginnen hun zoektocht op platformen als Amazon, waar Google echt op zal moeten en zal gaan anticiperen. Het is een belangrijk aandeel in hun advertentie inkomsten. Google blijft nou eenmaal ook gewoon een commerciële partij! Hoe kan jij daarop inspelen? Zorg ervoor dat je product informatie zo volledig mogelijk is en vergeet de structured data product markups niet! Zo kan Google zo goed mogelijk je toekomstige snippets selecteren.

Het begin van kwaliteit linkbuilding (eindelijk)

2022 is het jaar waarin het belang van kwalitatieve linkbuilding meer in de spotlights komt te staan. Je hoort het goed! Betaalde linkbuilding door minder betrouwbare bedrijven zal niet langer meer worden beloond. Sterker nog, dit zal worden afgestraft door diverse linkspam updates die zijn en worden uitgerold. Hierdoor komt de focus te liggen op zichtbaarheid en relevantie. Besteed dus wat meer aandacht aan je PR!

Links vanaf onbetrouwbare websites die naar jouw domein verwijzen zullen door de zoekmachine harder worden gestraft. Het is dus van belang dat dit soort websites, die vaak overduidelijk aanzetten tot koop, worden verwijderd uit je linkprofiel. Zorg juist voor links van websites met kwalitatieve en fatsoenlijke content en een stabiel en gezond aantal bezoekers. Denk meer aan de indebuurt’s en partijen met een echte (ook offline) autoriteit.

Index-now ook binnen Google

Een grote ergernis van veel online marketeers is dat het vaak dagen kan duren tot nieuwe pagina’s geïndexeerd worden. In 2022 wordt dit waarschijnlijk (en hopelijk) verleden tijd. Sinds kort is Google, na Bing en Yahoo, namelijk aan het testen hoe URL’s sneller kunnen worden geïndexeerd door middel van het IndexNow-protocol. Dit doet Google om nog sneller te kunnen inspelen op content die daadwerkelijk is aangepast.

Zoals een woordvoerder van Google aangeeft:

“We take a holistic approach to sustainability at Google, including efforts to develop the most efficient and accurate index of the web.
 We’re encouraged by work to make web crawling more efficient, and we will be testing the potential benefits of this protocol.”

SEO A/B testing

SEO A/B testing is een interessante ontwikkeling die wij op de voet volgen. Er is niet één oplossing die voor ieder bedrijf werkt en juist daarom is het belang van A/B testing zo groot.  Met deze data-driven aanpak verhoog je het zoekverkeer op je website en kan je bovendien ook flink wat tijd en geld besparen. Het algoritme heeft zich flink ontwikkeld en zal ook de komende jaren steeds slimmer worden. A/B testing wordt populairder en is dè manier om specifieker te achterhalen wat juist wel en niet werkt.

Waar moet je mee beginnen met SEO A/B testing? De mogelijkheden van A/B testing zijn behoorlijk uitgebreid en daarom geven wij jou alvast wat tips voor elementen om te testen:

  • Varieer met de de Pagina titel en meta tags
  • Varieer de on-page content (teksten/afbeeldingen/video’s/interne links)
  • Varieer de technische elementen (structured data/canonical- of hreflang-tags)

De mogelijkheden om te testen zijn eindeloos en geven je waardevolle inzichten. Wil jij een start maken in 2022 en een A/B test opzetten? Check de A/B SEO testing beginners guide van Neil Patel eens.

Lang verhaal kort: 2022 wordt interessant!

We kunnen wel concluderen dat 2022 een onwijs interessant SEO jaar wordt! Er staan een hoop mooie ontwikkelingen op de agenda en wie weet worden we daarnaast nog verrast door onverwachte gebeurtenissen. Dit laat maar weer zien dat de online marketing wereld nooit stil staat. Als gespecialiseerd SEO bureau houden wij die trends en ontwikkelingen maar al te graag nauwlettend in de gaten. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met jouw SEO of met een totale online strategie? Plan eens een kennismaking met ons in met één van onze online marketing specialisten!

Dus, de vragen waar we in dit artikel antwoord op hebben gegeven. Test jezelf!

De SEO trends voor 2021 zijn:
1. Samenhang tussen SEO en development.
2. Keyword clustering.
3. E-commerce binnen Google aan het werk.
4. Kwaliteit linkbuilding, next level.
5. Index-nox ook binnen Google.
6. SEO A/B testing.

Nieuwsgierig geworden? Lees snel meer in onze uitgebreide blog over de SEO trends.

In dit artikel blikken we ook terug op onze voorspellingen voor 2021 en de daadwerkelijke ontwikkelingen in dat welbewogen jaar voor SEO:
1. Page experience.
2. Vitaliteit van je website
3. Verfijning van de intentie achter zoekopdrachten.
4. De rol van visuele content voor SEO.
5. De invloed van data op SEO.
Nieuwsgierig geworden? Lees snel meer in onze uitgebreide blog over de SEO trends.

SEO is het optimaliseren van de niet-betaalde zoekresultaten in zoekmachines en betekent Search Engine Optimization. Met goede SEO positioneer je jouw website hoog in de organische zoekresultaten van de zoekmachines.