Spring naar content

Hoe schrijf je goede SEO webteksten?

Wanneer je op je website teksten hebt staan, is het natuurlijk de bedoeling dat de bezoekers van je website deze lezen. Maar hoe richt je deze teksten zo goed mogelijk in dat het uitnodigt om verder te lezen? In dit artikel komen verschillende factoren aanbod, die de kwaliteit van een webtekst ten goede komt.

De do’s bij het schrijven van een webtekst

  1. Overzicht: Overzicht is heel belangrijk, zorg voor witregels tussen alinea’s en tussenkopjes in de tekst. Een lap tekst aan elkaar nodigt niet uit om de tekst te lezen. Maak het overzichtelijk voor de bezoeker.
  2. Doelgroep: U kent als geen ander de doelgroep waar u de tekst voor schrijft. Richt de tekst dan ook zo in dat deze goed bij de doelgroep past. Maak hierbij dan ook een keuze voor het gebruik van ‘je’ of ‘u’.
  3. Zoekwoorden: Voordat je een webtekst schrijft is het verstandig om in de Keyword Planner van Google Adwords te kijken op welke woorden veel gezocht wordt. Want je wilt natuurlijk wel dat jou doelgroep je artikel ook daadwerkelijk gaat vinden in de zoekmachine. Laat deze zoekwoorden een aantal keer voorkomen in de tekst, maar niet te vaak!
  4. Doel: Het hangt er ook vanaf wat voor doel je met de tekst hebt. Wil je dat de bezoeker iets gaat kopen of wil je de bezoeker enkel informeren?
  5. Beknopt: Het moet natuurlijk nooit een doel zijn om het artikel zo kort of zo lang mogelijk te maken. Maar de tekst iets beknopter maken is vaak wel verstandig, teveel nutteloze woorden in de tekst is voor de bezoeker van je website niet fijn. Schrap daarom overbodige woorden en zinsdelen.

De don’ts bij het schrijven van een webtekst

  1. Teveel zoekwoorden: Het is niet erg om in je tekst zoekwoorden te verwerken, maar wel als je overmatig gebruik gaat maken van deze zoekwoorden. De tekst moet altijd goed leesbaar blijven en niet volgepropt zitten met zoekwoorden, dit doet de vindbaarheid van je artikel in Google geen goed!
  2. Duidelijkheid: Gebruik niet teveel/geen vakjargon of veel moeilijke woorden, maar zorg ervoor dat de tekst voor iedereen eenvoudig te lezen en te begrijpen is.
  3. Controle: Plaats een webtekst nooit zonder te controleren. Vraag wanneer dit mogelijk is aan iemand om je webtekst door te lezen. Vaak ziet een ander toch nog wat verbeterpunten die je weer kunt toepassen.

Samengevat….

Dit zijn nog lang niet alle punten waar je op moet letten bij het schrijven van goede webteksten, maar deze punten zijn wel belangrijk om op te letten. Zorg ervoor dat het artikel goed te lezen is door de bezoeker, verplaats je in de rol van degene die jij wilt bereiken met je artikel. Heb je zelf nog tips of belangrijke toevoegingen aan dit artikel? Laat het weten in een reactie! Heb je een vraag? Neem dan contact op met ons, onze SEO experts helpen je graag.