Je zoekmachine optimalisatie traject begint bij een juiste inrichting van je website. De URL van je website, meta description maar vooral je pagina titel zijn hierbij erg belangrijk. In dit artikel geef ik je handige tips welke je direct kan inzetten voor de inrichting van jouw website.
Je zoekmachine optimalisatie traject begint bij een juiste inrichting van je website. De URL van je website, meta description maar vooral je pagina titel zijn hierbij erg belangrijk. In dit artikel geef ik je handige tips welke je direct kan inzetten voor de inrichting van jouw website.
Paginatitel
De “title tag”, ofwel paginatitel, is een cruciaal aspect voor on-page zoekmachine optimalisatie. Of beter gezegd, de paginatitel is het belangrijkste aspect voor on-page zoekmachine optimalisatie. Maar hoe ziet de ideale title tag eruit? Een typisch voorbeeld hoe het niet moet? “Home”.
Google hecht grote waarde aan de pagina titel, deze wordt namelijk gebruikt om de overeenkomst te vinden tussen de inhoud van je pagina en de gebruikte zoektermen. Het is dus vanzelfsprekend dat Google niet veel wijzer wordt van een pagina die als “Home” bestempeld is.
Enkele tips om uw paginatitels te optimaliseren voor zoekmachines
- Plaats je belangrijkste zoekwoorden vooraan. Is jouw belangrijkste zoekwoord bijvoorbeeld “Goedkope Zwembroeken”, dan is een goede pagina titel voor je home: “Goedkope Zwembroeken | naam bedrijf ”
- Plaats niet teveel zoektermen in de paginatitel, een goede richtlijn is maximaal twee zoektermen
- De paginatitel moet de inhoud van de pagina beschrijven en niet de hele website
- Gebruik unieke titels voor iedere pagina
Meta Description
Voorheen werd de meta description gebruikt door Google om je ranking te bepalen. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, maar deze kan nog handig ingezet worden om de click-through-rate naar jouw website te verhogen.
De meta description van je website is namelijk een stukje onzichtbare tekst die je op je website plaatst en wordt weergegeven bij jouw zoekvermelding in Google.
Effectieve tips om de click-through-rate naar uw site te verhogen
- Herhaal niet simpelweg de paginatitel. De meta description is dé uitgelezen kans om de bezoeker over te halen naar jouw website te gaan, zorg er dus voor dat je hem aan weet te spreken.
- Vermeld je unique selling points (USP’s). Laat de bezoeker weten waarom hij juist naar jouw website moet gaan en niet naar de concurrent. Een commercieel tintje is dus niet erg.
- Vermeld je belangrijkstee zoekwoorden. Google laat jouw zoekterm dikgedrukt zien in de titels en beschrijvingen van websites die in de zoekresultaten staan. Dit is een handige manier om op te vallen tussen de rest.
URL
Ja, zelfs de structuur van je URL heeft een waarde voor Google en moet zeker niet over het hoofd gezien worden.
Do’s and don’ts voor het opzetten van een effectieve URL
- Gebruik geen automatisch gegenereerde URL’s. Afhankelijk van welk systeem u gebruikt voor uw website biedt deze de optie om URL’s automatisch te genereren. Zorg dat je hier niet in trapt en maak je URL’s zelf.
- Gebruik geen ellenlange URL’s. Kortere URL’s blijken beter te ranken in Google en zullen tevens eerder gelinkt worden door andere websites.
- Maak gebruik van keywords in de URL. Zet de belangrijkste keywords van je pagina in de desbetreffende URL, echter gaat hier ook weer op; meer is niet altijd beter.
- Gebruik hyphens (-) in plaats van underscores (_). Search Engine Optimization expert Matt Cutts legt uit waarom URL’s met hyphens beduidend beter ranken dan URL’s met underscores.
Lengte van de paginatitel, meta description en URL
Zoals je waarschijnlijk zelf al hebt opgemerkt, geven zoekmachines maar een bepaalde hoeveelheid charactersweer in de zoekresultaten. Er is dus een bepaalde lengte waaraan je je moet houden wat betreft de titel van de pagina, de meta description en de URL. Hieronder een handig overzicht zodat jij deze fout niet hoeft te maken.
Heb jij zelf nog tips of adviezen? Vermeld ze dan in je reactie