We zeggen het vaker en we blijven het ook zeggen: links zijn ontzettend belangrijk voor je SEO strategie! Het krijgen van links is eigenlijk niet zo heel lastig, maar het verkrijgen van de juiste en geschikte links is dat wel. Het lukraak aanmelden van jouw website op allerlei domeinen doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed: het zal je niet helpen om te stijgen in de zoekmachines. Wat helpt dan wel? Een zo gezond en natuurlijk mogelijk linknetwerk!
Maar hoe creëer én behoud je een natuurlijk linkprofiel? Onze linkbuilding specialist David legt het uit en geeft je 5 linkbuilding tips!
Linkbuilding in een perfecte linkbuilding wereld
In een perfecte linkbuilding wereld hoef jij niks te doen aan je linknetwerk. De website die jij beheert, krijgt dagelijks tientallen of zelfs honderden externe links van andere domeinen, die verwijzen naar verschillende webpagina’s binnen jouw website. Een groot deel van deze domeinen heeft geen hoge autoriteit, maar een klein deel heeft dat wel en is ook nog eens erg relevant. Er is een mooie verhouding tussen follow en nofollow links en de anchorteksten zijn zeer divers.
Kortom, in een ideale wereld komen de backlinks dagelijks op een natuurlijke manier binnen wat zorgt voor hoge rankings in de zoekmachines.
Streef naar een geloofwaardig linkprofiel
Bovenstaand sprookje zou natuurlijk super fijn zijn, maar is voor de meeste websites niet haalbaar. Grotere merken en bedrijven zullen wel dagelijks een aantal externe links krijgen, maar zelfs zij houden zich bezig met het versterken van hun linkprofiel.
Houd jij je bezig met de linkbuilding van één of meerdere websites, probeer dan te streven naar een geloofwaardig linkprofiel. Een natuurlijk linkprofiel is niet perfect met alleen maar links van relevante websites met een hoge autoriteit. Probeer jij wel zo’n ultiem profiel te creëren, dan gaat het waarschijnlijk een keer mis. Google krijgt door dat jij bezig bent met het manipuleren van het linkprofiel en bestraft dat met slechtere rankings of zelfs een penalty. Wil jij meer weten over de do’s en don’ts van linkbuilding anno 2019? Lees dan ook deze 17 handige linkbuilding tips.
5 linkbuilding tips voor het creëren van een natuurlijk linkprofiel
Wanneer wij aan de slag gaan met linkbuilden, dan proberen we een aantal richtlijnen te volgen. Dit is niet de ‘holy grail’, maar wij zien wel positieve resultaten. Waar moet je op letten, wil je een natuurlijk linkprofiel creëren?
- Een goede verhouding tussen follow en nofollow links;
- Links van verschillende domeinen;
- Hoge en lage autoriteit;
- Diversiteit in anchorteksten;
- Afwisseling in het soort links.
Deze vijf punten licht ik hieronder verder toe.
1. Een goede verhouding tussen follow en nofollow links
Een natuurlijk linkprofiel bestaat niet alleen uit follow links. Wat jammer is, want deze follow links geven juist waarde mee. Voor een natuurlijk linkprofiel zijn er ook een aantal nofollow links nodig. Maar in welke verhouding? De één zegt 70% follow en 30% nofollow en de ander zegt 90% follow en 10% nofollow. Bekijk eens hoe de verhouding er bij jou uitziet, maar breng hier geen drastische veranderingen in aan. Zolang deze verhouding constant is, gaat het eigenlijk goed. De verhouding tussen follow en nofollow links kun je checken via Afhrefs.com of Majestic.com.
Figuur 1: Verhouding follow en nofollow links
Hoe ziet een nofollow link eruit?
Een nofollow link is in de broncode te herkennen via het attribuut: rel=”nofollow”.
Figuur 2: Voorbeeld nofollow link
Links van social media kanalen zijn meestal nofollow. Deze kanalen zijn dus een prima bron om eenvoudig een nofollow link te krijgen in jouw linkprofiel.
*Een nieuwe update van Google heeft recent twee nieuwe link attributen in het leven geroepen:
- Rel=”sponsored”: voor links die advertenties of een betaalde plaatsing zijn.
- Rel=”ugc”: ugc staat voor ‘user generated content’. Dit attribuut is bedoeld voor reacties onder blogs en links in forumposts.
De gevolgen van deze update zijn nog onbekend. Dit moet eerst uitvoerig worden getest de komende maanden.
2. Links van verschillende domeinen en bronnen
Om een natuurlijk linkprofiel te creëren, is het belangrijk om links te krijgen van verschillende soorten websites. Met soorten websites bedoel ik bijvoorbeeld: bedrijvengidsen, linkpagina’s, social media en relevante blogs. Probeer hier de juiste verhouding te vinden tussen kwaliteit en kwantiteit.
Tegenwoordig worden er een hoop websites via PBN’s (Personal Blog Network) aangeboden. Binnen zo’n netwerk heeft iemand het beheer over honderden of duizenden websites, voornamelijk bedoeld voor linkbuilding. Kies jij ervoor om links te plaatsen op de websites uit een PBN houd dan rekening met het IP-adres. Staan deze duizenden websites op één IP-adres, dan kan Google hier een probleem van maken. Vraag dit dus altijd na bij de beheerder. Maar vergeet niet om het zelf ook te controleren.
3. Hoge en lage autoriteit
Ik gaf het al eerder aan: alleen maar links krijgen van websites met een hoge autoriteit is niet wenselijk. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat een website alleen maar links krijgt van domeinen met het hoge autoriteit. Dus als jij op zoek bent naar links, dan is een lagere autoriteit niet heel erg. De autoriteit van een website kan je via de MozBar checken.
4. Diversiteit in anchorteksten
De anchortekst die jij meegeeft aan een link is belangrijk voor Google. Gebruik jij alleen maar dezelfde anchor om naar jouw website te verwijzen, dan is het duidelijk dat jij bezig bent met de manipulatie van je linkprofiel. In een eerder artikel over linkbuilding strategie hebben wij de ideale verhouding van anchorteksten al eens benoemd:
Figuur 3: Anchortekst verhouding
5. Afwisseling in het soort links
Een externe link kan op een aantal verschillende plekken staan binnen een website. Ruil jij een artikel tegen een artikel, dan krijg jij een In-content link. Deze link is het meest waardevol. Jij bent waarschijnlijk de enige externe link op deze pagina. Sommige websites hebben ook een linkpartnerpagina. Een partnerpagina staat vol met url’s van allerlei websites. Deze pagina wordt vaak gevuld door het ruilen van alleen links. Goed voor de afwisseling, maar wel minder waardevol in de ogen van de zoekmachines. Voor een natuurlijk linkprofiel is het dus belangrijk dat je zorgt voor variatie in het soort links.
Hulp nodig bij het creëren van een natuurlijk linkprofiel?
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over het creëren en het behouden van een natuurlijk linkprofiel? Of wil je liever de linkbuilding uitbesteden? Neem dan gerust contact op met de linkbuilding specialisten van TO BE FOUND!
Volg ons ook op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram voor de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van linkbuilding!