Spring naar content

Doorbreek het nieuwe Facebook Algoritme en creëer meer bereik met je Facebookberichten!

Eerste artikelversie: 18 november 2013 – artikelupdate 14 december 2017

In 2013 schreef TO BE FOUND al eerder een artikel over het bereiken van je volgers op Facebook. Intussen zijn we alweer 4 jaar verder en is er omtrent dit onderwerp ontzettend veel veranderd. Daarom vond ik het de hoogste tijd voor een update van het oorspronkelijke artikel. Want wist jij dat een gemiddeld Facebookbericht slechts 2 tot 10 % van doelgroep bereikt?! En wist je dat Facebook Edgerank (het oude algoritme formule van Facebook) al lange tijd geleden is vervangen door een nieuw algoritme?! In dit artikel vertel ik je er alles over en leg ik uit hoe Facebook op dit moment omgaat met de berichten van bedrijven. Dit alles om te zorgen dat jij voortaan véél meer bereik gaat generen met jouw zakelijke Facebookberichten.

Het Facebook algoritme

Op het moment van schrijven hebben circa 11 miljoen Nederlanders een Facebook-account waarvan er 8 miljoen dagelijks door hun newsfeed scrollen. Voor jouw bedrijf is het daarom zeer interessant om de bekendheid van je bedrijf onder zo`n grote groep mensen – of juist onder je huidige fans – te vergroten. Toch is het moeilijker dan je denkt om jouw berichten onder de aandacht van je volgers te brengen. Wist je namelijk dat een gemiddelde Facebookgebruiker dagelijks gemiddeld 1500 berichten in zijn/haar newsfeed zou krijgen als Facebook geen filter/algoritme zou hebben? Dankzij het meest recente algoritme van Facebook krijgen gebruikers ‘’nog maar’’ 200 tot 300 berichten per dag. Een simpel rekensommetje laat zien dat er een kans bestaat dat jouw bericht nooit bij je volgers aankomt! Simpel gezegd is het cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw bericht bij deze beste 200 tot 300 berichten voor een individu hoort. Voor ik uitleg hoe je ervoor zorgt dat jouw berichten worden meegenomen, wil ik eerst uitleggen hoe het algoritme van Facebook werkt. Want ook dat is erg interessant en redelijk complex.

 

Wist je dat een gemiddelde Facebookgebruiker dagelijks gemiddeld 1500 berichten in zijn/haar newsfeed zou krijgen als Facebook geen filter/algoritme zou hebben?

 

Even terug in de tijd..

Sinds 2013 is het huidige algoritme van Facebook in werking. Na een teleurstellende poging om de newsfeed van Facebook-gebruikers te vullen gebaseerd op het vorige algoritme (Facebook Edgerank), besloot CEO Mark Zuckerberg om het anders aan te pakken. Hij nam in 2012 Adam Mosseri aan die de verantwoordelijkheid kreeg om samen met 1000 (!) programmeurs een nieuw algoritme te schrijven. Het doel van het algoritme moest zijn om zowel consumenten als bedrijven tevreden te houden. Consumenten moeten immers tevreden blijven over de berichten die zij te zien krijgen en ook bedrijven moeten Facebook blijven zien als een interessant medium voor het plaatsen van berichten én betaalde advertenties.

Adam Mosseri van Facebook

Adam Mosseri

Mede door de concurrentiestrijd met bedrijven zoals Google en Apple, zal Facebook de formule van het huidige algoritme nooit volledig onthullen. Wel heeft Facebook bij iedere update tips gegeven hoe je als bedrijf om moet gaan met het algoritme. Volgens Zuckerberg kijkt het huidige algoritme naar tienduizenden factoren. Te veel om op te noemen dus. Globaal probeert Facebook onze timeline te bepalen zoals wij – als mensen – ook onze dagelijkse keuzes maken.

 

Volgens Zuckerberg kijkt het huidige algoritme naar tienduizenden factoren!

 

Zo werkt het huidige Facebook Algoritme

Op het moment dat een Facebookgebruiker inlogt op Facebook treedt een proces in werking die bepaalt welke berichten de betreffende gebruiker te zien krijgt. Het proces bestaat uit 4 stappen:

1. Inventarisatie

Allereerst wordt er gekeken wat voor berichten beschikbaar zijn. Zoals eerder beschreven zou een gemiddelde Facebookgebruiker ongeveer 1500 berichten per dag kunnen zien. Het Facebook algoritme analyseert dus of jouw Facebookvrienden en de bedrijven die jij leuk vindt een bericht hebben geplaatst.

2. Signalen

Vervolgens kijkt het algoritme wat de relatie is met deze 1500 personen of bedrijven die een bericht hebben geplaatst. Like jij bijvoorbeeld veel foto’s van persoon X of chat jij vaak met bedrijf Y? Dan is de kans groter dat jij een bericht van hen ontvangt dan van iemand waarmee je nooit interactie hebt gehad. Ook andere gebeurtenissen zoals het rapporteren van aanstootgevende berichten of het verbergen van berichten hebben een (negatieve) invloed op deze score.

Het Facebook algoritme kijk daarnaast naar ontzettend veel andere zaken, zoals: recensies, hoe compleet het bedrijfsprofiel is ingevuld, of je gebruik maakt van clickbait titels, de kwaliteit van je website en zelfs de mate waarin je gebruik maakt van naaktheid.

Reviews op Facebook

Bron: fFdene

3. Voorspellingen

Gebaseerd op de berichten en de signalen die Facebook ontvangt, maakt het algoritme voorspellingen. Wat is bijvoorbeeld de kans dat een specifieke Facebookgebruiker jouw bericht liket, een reactie plaatst of het bericht deelt?

4. Score

Alle 1500 berichten ontvangen vervolgens een score. Deze score is dus gebaseerd op alle signalen die Facebook heeft ontvangen van jouw berichten en over jouw bedrijf, in combinatie met een specifieke Facebookgebruiker én de voorspellingen die het algoritme vervolgens heeft gegenereerd. De 200 tot 300 berichten met de hoogte score, worden geplaatst op de newsfeed van één consument. Heeft jouw bericht een te lage score behaald? Dan wordt jouw bericht niet geplaatst in de newsfeed van de betreffende gebruiker.

Ik wil benadrukken dat dit algoritme zo complex is dat voor alle 1500 potentiële berichten alle relaties en alle signalen worden geanalyseerd. Heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld 10.000 paginavolgers/likes die allemaal 500 vrienden hebben en 50 bedrijven leuk-vinden, dan kan je wel nagaan dat het algoritme miljarden acties moet uitvoeren om na te gaan hoe de newsfeed van één enkele fan eruit ziet.

Tip: bekijk hier hoe Facebook jou profileert voor advertentiedoeleinden!*

* Dit slechts de basis. Het Facebook algoritme meet tienduizenden signalen.

 

Zo vergroot jij de kans dat jouw Facebookberichten worden zien!

Het probleem waar veel bedrijven mee te maken hebben is dat hun fans (paginalikers) de berichten niet te zien krijgen omdat zij nog geen berichten hebben geliket of nog nooit/weinig hebben gereageerd. Juist omdat zij deze berichten niet meer te zien krijgen, zullen zij op de lange termijn helemaal geen waarde meer hebben. Het algoritme zorgt er immers voor dat een Facebookgebruiker alleen content te zien krijgt die matcht met zijn of haar gedrag. Gelukkig geeft Facebook bij iedere update wat tips waardoor je zelf in staat bent om het algoritme te doorbreken en het bereik van jouw berichten vergroot:

Focus op kwaliteitsberichten

Facebook wilt kwaliteit boven kwantiteit. Het allerbelangrijkste om jezelf af te vragen wanneer je een bericht op Facebook plaatst, is of jouw doelgroep dit wel wilt lezen. Je kan namelijk beter niet scoren dan een slecht scorend bericht plaatsen. Dit slecht scorende bericht heeft immers een negatieve invloed op de scores van je volgende berichten.

 

Een slecht scorend bericht heeft negatieve invloed op de scores van je volgende berichten!

 

Langere leestijd = hoge kwaliteit

Het algoritme is zo opgebouwd dat het een langere leestijd meet als goede kwaliteit. Waar veel ondernemers denken dat veel tekst in een bericht sterk wordt afgeraden is het tegendeel juist waar, mits het een goed bericht is. Zodra mensen meer te lezen hebben en de tekst die ze lezen interessant is, blijven zij langer bij het bericht hangen. Hoe langer een Facebookgebruiker blijft hangen bij jouw Facebookbericht, hoe beter!

Link door naar je website

Doorlinken naar een kwalitatief goed artikel verhoogt de kans dat jouw berichten in een newsfeed worden geplaatst. Indien je doorlinkt naar een website zorg er dan voor dat je de preview (die meestal automatisch wordt getoond) laat staan. Daarnaast is het af te raden om URL’s in te korten met programma’s zoals Bit.ly.

Tag andere bedrijven in je berichten

Door andere bedrijven te taggen kan je bericht ook worden getoond aan de paginalikers van die andere bedrijven. Geef jij bijvoorbeeld trainingen of heb je net een andere dienst uitgevoerd voor een klant? Tag het bedrijf in een leuke bericht en je scoort punten bij het algoritme!

men taggen in Facebook bericht

Ga aan de slag met (live) video

Video wordt gezien als één van de grootste ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Momenteel verdubbelt het aantal bekeken video’s op Facebook iedere 6 maanden! Plaats je video’s wel direct via Facebook en niet eerst op YouTube. Dat is namelijk de grootste concurrent van Facebook op het gebied van video wat nadelige gevolgen heeft voor je bereik.

Als jij mogelijkheden ziet om aan de slag te gaan met live video’s, dan moet je dat vooral doen! Geef bijvoorbeeld eens een webinar of laat aan de hand van een (zelfgemaakte) video zien hoe je een bepaald product moet installeren. ‘Met live video creëer je 10 keer zoveel interactie en Facebookgebruikers kijken gemiddeld 3 keer zo lang naar live video’s’ – Aldus Mark Zuckerberg.

 

Het aantal bekeken video’s verdubbelt iedere 6 maanden en met live-video creëer je 10 keer zoveel interactie!

live video op Facebook

Bron: Adweek

Zorg voor optimale video’s

Zoals gezegd is video dé contentvorm wil je een groot bereik creëren. Aan jou de schone taak om deze video’s optimaal te maken. Plaats altijd ondertiteling in je video’s. Want maar liefst 80 tot 95% speelt video’s af zonder geluid! Maak daarnaast ook gebruik van vierkante video’s (square). Dit zorgt voor zo’n 78% meer ruimte in de nieuwsfeed waardoor jouw video eerder opvalt. En last but not least: zorg ervoor dat de eerste 3 seconden van je video triggert om door te kijken. In deze eerste cruciale seconden bepaalt de kijker namelijk om wel/niet door te kijken. Heel belangrijk dus!

 

90% van de meest gedeelde video’s in september hadden een vierkant formaat (square)

vierkant video's plaatsen op Facebook

Bron: Buffer

Wat moet je vooral niet doen!?

In vergelijking met Facebook’s vorige algoritme zijn er bepaalde zaken die je moet vermijden wil jij je bereik vergroten:

  • Plaats nooit twee keer dezelfde berichten
  • Gebruik geen ‘clickbait’ titels
  • Gebruik geen like, share en win-acties
  • Focus vooral niet teveel op het tijdstip waarop je berichten plaatst

Onder Edgerank scoorden bedrijven ontzettend goed met like, share en win-acties. Facebook zag namelijk veel interactie tussen het bedrijf en Facebookgebruikers. Edgerank is echter geflopt mede doordat de timeline van de consument helemaal vol kwam te staan met zulke winacties. Je mag in je bericht overigens wel gewoon vragen om te reageren of om te liken. Het belangrijkste om te onthouden is dat je consumenten niks laat plaatsen op hun eigen timeline.

Het tijdstip van posten heeft in tegenstelling tot Edgerank nog maar nauwelijks invloed. Als je toch op bepaalde tijdstippen wilt posten dan kan je het best berichten plaatsen in het begin van de avond. Voor interactie wordt zelfs laat op de avond tussen 20.00 en 22.00 uur aangeraden. Daarnaast kan je vrijdag en zaterdag het best vermijden.

Conclusie

Facebook’s nieuwe algoritme kiest aan de hand van ongeveer ‘’alles’’ of jouw bericht goed genoeg is om op de timeline – of newsfeed – van jouw fan geplaatst mag worden. De beste manier om hiermee om te gaan is door jezelf goed af te vragen of jouw fans dit willen zien. Daarnaast doe je er goed aan om veel tekst te gebruiken, inclusief een afbeelding. Door (live) video’s te plaatsen scoor je nog meer punten.

Wil je gegarandeerd door het Facebook algoritme heenkomen? Dan is Facebook adverteren de enige optie die ervoor zorgt dat je er zeker doorheen komt. Zo is Facebook remarketing een zeer waardevolle manier van adverteren op social media.

Meer weten?

Hopelijk heb ik je wat wijzer kunnen maken over de werking van het Facebook Algoritme en hoe je dit in jouw voordeel kan gebruiken. Heb jij nog vragen en/of opmerkingen over dit artikel of over social media marketing in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Volg ons ook op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram voor de laatste online marketing ontwikkelingen en trends.

 

 


————————————————————————————————————————————————–


OUD ARTIKEL: Meer fans bereiken op Facebook

18 november 2013

Herken je dit?: 300 fans op je Facebook fanpage en maar 30 personen die je bericht hebben gezien. Huh?!

Voor bedrijven is het steeds lastiger hun eigen Facebookfans te bereiken. Onderzoek wijst uit dat 16% van de fans een bericht ziet afkomstig van jouw Facebook fanpage. Met 100 fans zal je gemiddeld 16 fans bereiken per statusupdate. In dit artikel leg ik uit wat hiervan de oorzaak is en hoe je meer dan 16% van je fans kan bereiken.

Facebook Edgerank formule

De Edgerank formule is een filter die kijkt wat het meest relevante nieuws is per gebruiker. Dat nieuws wordt getoond op zijn/haar timeline. Je kan je voorstellen dat updates van vrienden eerder getoond worden dan die van bedrijven. Voor Facebookgebruikers is deze instelling prima, ze worden minder gespamd door bedrijven en zien meer updates van hun vrienden. Voor bedrijven is deze instelling minder ideaal. Het is lastiger geworden om organisch (gratis) al hun fans te bereiken met 1 statusupdate.

Meer Facebookfans bereiken

Er zijn drie manieren waardoor je meer fans kan bereiken met jouw online boodschap:

  • Facebook Promoted Posts (betaald meer fans bereiken)
  • Facebook getargete posts (gratis specifieke groep fans bereiken)
  • Goede content schrijven (basis van het bovenstaande)

Facebook Promoted Posts

Een Promoted Post (ook wel page post ad genoemd) is een onderdeel van Facebook adverteren. Met deze vorm kan je een statusupdate (post) uitvergroten als advertentie. Door deze post betaald te verspreiden, bereik je meer fans.

“Promoted posts blijken een effectieve manier om een groter deel van de fanbase te bereiken. Met promoted posts wordt gemiddeld 57% van de fanbase van de betrokken merken bereikt, vergeleken met een gemiddeld bereik van 27,5% van de fanbase bij reguliere posts voor de drie merken.” Marketingfacts

Plus het is ook mogelijk om naast fans, vrienden van fans en overige Facebookgebruikers binnen jouw doelgroep te targete.

Bericht boosten

Eenvoudig een Promoted Post inzetten? Boost je paginabericht! Je hebt het vast al eens zien staan. Onderaan elke post, naast het bereik, staat “bericht boosten”. Probeer het eens uit.

Promotend Post instellen:

Doelgroep: geef aan voor wie de post is bestemd. Standaard voor fans en optioneel voor vrienden van fans of overige facebookgebruikers . Je kan een eigen doelgroep samenstellen op basis van: land, leeftijd, geslacht en interesses.
Budget: stel een looptijd budget in, kan variëren van +- €5,- tot €500,-, is afhankelijk van het gewenste bereik. Wanneer je als budget €10,- instelt, adverteert Facebook maximaal voor €10,- bij deze advertentie instelling. Wanneer het budget op is, stopt de advertentie automatisch. Je kan via Creditcard, PayPal of een automatische overschrijving het gewenste bedrag afrekenen.

Wanneer een bericht boosten?

Voor bedrijven is het zinvol om een bericht die boosten die er echt toe doet. Een post waarvan je wilt dat iedereen hem ziet of waar alle fans over meepraten. Dit kan een ludieke actie zijn of een evenement wat je extra onder de aandacht wilt brengen.

Getargete posts

Wanneer je niet wilt betalen voor meer bereik is er een ander trucje om meer bereik te creëren. Niet zo zeer meer bereik maar meer waardevol bereik. Dit doe je door middel van getargete statusupdates.

Wanneer je een bericht wilt plaatsten op je timeline, heb je onderaan het bericht een aantal opties staan. Een klokje, een vizier en een pinnetje. Het klokje staat voor het inplannen van berichten. Het pinnetje staat voor locatie toevoegen. En het raster staat voor doelgroep toevoegen.

Wanneer je een doelgroep toevoegt aan je bericht bepaal je zelf op basis van voorkeuren voor wie de post zichtbaar is. Je bereikt niet meer mensen met je post maar je weet wel zeker dat je de juiste mensen bereikt. Dat is ook wat waard!

Je kunt een doelgroep samenstellen op basis van geslacht, burgerlijke staat, opleidingsstatus, leeftijd, locatie en taal.

Wanneer een bericht targeten?

Als je een statusupdate wilt verspreiden die alleen maar interessant is voor vrouwen, kan je het bericht targeten op vrouwen. Elke manlijke fan krijgt je dan bericht niet te zien. Ongeveer 16% van je vrouwelijke fans zullen het bericht wel zien. Omdat de boodschap erg gericht op de ontvanger getarget kan worden, verhoog je de relevantie. Hoe relevanter een bericht hoe meer impact deze heeft. Of te wel, des de groter de kans op likes, comments en shares. Deze interactie mogelijkheden zullen zichtbaar zijn bij vrienden van de fans waardoor je boodschap gratis verder verspreid wordt!

Goede content schrijven

Het schrijven van goede content is de basis voor een goede Facebook community. Goede content zorgt o.a. voor een hogere Edgerank. Hoe beter je Edgerank hoe meer fans je met je bericht bereikt. De Edgerank wordt door drie factoren bepaald: affiniteit, gewicht en tijd.

  • Affiniteit, hoe meer een fan interacteert met jouw fanpagina/posts, hoe groter de kans dat jouw berichten in zijn/haar nieuwsoverzicht verschijnt
  • Gewicht, een post met alleen tekst krijgt een lagere score dan een post met tekst, afbeelding/video en link
  • Tijd, hoe recenter een bericht hoe groter de kans is dat deze terug komt in het nieuwsoverzicht van de fans

Op basis van deze criteria hebben we een aantal tips voor je opgesteld om je Edgerank te verhogen:

  • Optimaliseer het tijdstip van je berichten (op welk tijdstip krijgt mijn post de meeste interactie)
  • Post regelmatig (probeer minimaal 3x per week een bericht te posten)
  • Post relevante content (hoe relevanter voor de fan, hoe meer interactie een bericht krijgt, onderzoek wat jouw doelgroep interessant vindt.)
  • Vraag om interactie (stel een vraag of laat fans met elkaar discussiëren)
  • Maak gebruik van afbeeldingen en video’s (deze scoren beter dan berichten met alleen tekst)

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Of misschien wel een goede tip voor onze lezers? Laat het ons weten via een reactie hieronder.