Wat kan je anno 2019 nog zelf doen aan linkbuilding? Nog altijd is Linkbuilding een belangrijk onderdeel voor iedereen die hoger in Google wilt ranken. Het zelf uitvoeren van linkbuilding is alleen wel knap lastig. Wanneer je artikelen opzoekt over linkbuilding, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Speciaal voor bedrijven die weinig tot geen natuurlijke links krijgen, hebben wij een overzicht gemaakt met bruikbare linkbuilding tips die (uit eigen ervaring) nog steeds goede resultaten opleveren in 2019.
Tip 1: Zorg voor een natuurlijk linkprofiel
Voor een natuurlijk linkprofiel is het belangrijk dat je de publicatietijd verspreidt, dat er variatie is in het linkprofiel qua no- en do-follow links en dat er verschillende domeinen zijn die naar je website verwijzen.
Tip 2: Verkrijg social media links
Maak gebruik van sociale netwerken, zoals Facebook of LinkedIn, om no-follow links te verkrijgen. Dit draagt bij aan een natuurlijk linkprofiel.
Tip 3: Let op relevante links
Zorg dat je links krijgt van websites die actief zijn in dezelfde branche of een ander soort connectie hebben met jouw website. Een link van een foodblog is bijvoorbeeld heel waardevol als je zelf actief bent in de foodbranche, maar niet voor een website over boekhouding.
Tip 4: Deel kennis in een comment
Word actief op forums, blogs en nieuwsartikelen door comments achter te laten met een link naar jouw website. Dit zijn ‘no-follow links’ die bijdragen aan een natuurlijk linkprofiel. Zorg er tevens voor dat je comment niet enkel een promotie is voor je eigen website.
Tip 5: Bekijk de DA en PA waardes van pagina
Voor linkbuilding zijn Domain Authority (DA) en Page Authority (PA) handige indicators om te achterhalen hoe goed websites presteren in Google. Links afkomstig van websites met hoge een DA en PA zijn zeer waardevol voor linkbuilding. Lees er meer over in ons artikel over Wat is DA en PA?
Tip 6: Schrijf interessante blogs
Schrijf blogs die dusdanig interessant zijn dat andere websites jouw website als bron willen gebruiken. Denk hierbij aan artikelen over trends en ontwikkelingen en/of met specialistische informatie die antwoord geeft op veelvoorkomende vragen. Een bekende tactiek is om blogs te schrijven gebaseerd op goed scorende artikelen van andere websites en vervolgens de informatie verder aan te vullen of te corrigeren.
Tip: heb je moeite met het schrijven van blogs? Dan kan je ook SEO blogs laten schrijven!
Tip 7: Stel Whitepapers beschikbaar
Een andere linkbuildingtactiek is het schrijven van een zeer nuttige whitepaper die men graag wilt downloaden. Whitepapers worden gebruikt voor het delen van objectieve en relevante informatie en anderen helpt bij het maken van beslissingen. Op het moment dat de whitepaper wordt opgegeven als bron, ziet Google dit als een externe link.
Tip 8: Ga extern bloggen
Een goede manier om relevante backlinks te verkrijgen, is door gastblogs te plaatsen op externe websites die zich in hetzelfde vakgebied begeven. Sinds paar jaar is er wel verwarring of het schrijven van gastblogs nog steeds een goede manier van linkbuilding is. In 2014 plaatste Matt Cutts, een oud-software engineer bij Google, namelijk een blog waarin hij gastbloggen als dood verklaarde. Echter was zijn punt vooral dat gastblogs die op spam lijken, geen bijdrage leveren aan je linkbuildingprofiel. Wanneer je ervoor zorgt dat je gastblog waarde biedt en je het op een goede website met een hoge DA plaatst, is extern bloggen nog steeds een zeer goede linkbuildingtactiek anno 2019.
Tip 9: Leer van de concurrent
Bekijk eens het linkprofiel van je concurrent. Wellicht staan daar interessante pagina’s tussen die je eventueel kunt benaderen voor linkbuildingsamenwerkingen. Voor het achterhalen van de links van je concurrent kun je diverse gratis tool gebruiken. Bijvoorbeeld: Backlink checker van Ahrefs. Met behulp van deze tools krijg je direct inzicht in welke links naar een website verwijzen.
Tip 10: Monitor al je links
Gebruik tevens een tool om in de gaten te houden of al je geplaatste externe links wel actief zijn. Met zo’n tool kan je goed in de gaten houden of alles nog goed verloopt. Grote namen als Ahrefs, MOZ en Majestics bieden zo’n tool.
Tip 11: Meld je aan op startpagina’s
Meld je websites aan op startpagina’s. Let hierbij op dat het onderwerp van de startpagina goed aansluit op de content van de website die je aanmeldt. Er bestaan talloze startpagina’s met een focus op specifieke onderwerpen. Meld een website van een fruitteeltbedrijf bijvoorbeeld aan bij startpagina’s over landbouwbedrijven of fruit en niet op startpagina’s over irrelevante onderwerpen zoals auto’s of feestartikelen.
Tip 12: Vraag voor links op de website van een klant
Indien je een tevreden klant hebt, kun je vragen of zij een link op hun website willen plaatsen die doorlinkt naar jouw website. Let er uiteraard wel op dat de website van de klant gerelateerd is aan diensten/producten die jouw bedrijf verleent.
Tip 13: Volg trends en schrijf erover
Wees de allereerste die over nieuwe ontwikkelingen schrijft in jouw branche! Wanneer je de eerste bent met de nieuwste scoop, is de kans groot dat jouw blog goed wordt gevonden en gedeeld.
Tip 14: Plaats in bedrijfsgidsen
Voor de eerste paar links in je profiel kan je je aanmelden bij bedrijfsgidsen. Dit kan gratis en is belangrijk voor je lokale vindbaarheid. Bijvoorbeeld op:
- Dtg.nl
- B9.nl
- Opzijnbest.nl
Tip 15: Mail met andere linkbuilders
Benader andere mensen, blogs en/of bureaus binnen jouw vakgebied voor eventuele linkbuildingsamenwerkingen. Deze samenwerkingen gebeuren vaak in ruil voor bepaalde diensten/producten of tegen betaling.
Tip 16: Interne links
Naast het verkrijgen van externe links, is het creëren van een goede interne linkstructuur eveneens belangrijk voor linkbuilding. Met interne links en anchorteksten help je de zoekmachine een handje door aan te geven welke pagina’s van je website belangrijk zijn. Leer hier meer over in onze blog over Wat is linkbuilding?
Tip 17: Let op de positie van de link
Google is inmiddels zo geavanceerd dat de zoekmachine ook belang hecht aan de positie van de link. Een link in de eerste alinea van een categoriepagina wordt bijvoorbeeld als belangrijker beschouwd dan een link die ergens onderaan op een verstopte plek staat.
De meest belangrijke linkbuilding tip aller tijden!
Het allerbelangrijkst om een plek bovenin Google te bemachtigen is altijd nog steeds door waardevolle en relevante content te creëren. Wanneer je deze linkbuilding tips toepast met goede content heb je een gouden SEO combinatie! Heb je vragen over de linkbuilding van jouw website?
Meer weten?
Heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over Linkbuilding of wil je graag Linkbuilding uitbesteden? Als Linkbuidling specialist helpen we je natuurlijk verder! Neem gerust contact met ons op!
Wil je graag wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het online marketing nieuws, trends en ontwikkelingen? Volg TO BE FOUND dan ook op LinkedIn, Twitter, Facebook & Instagram!