Interne links zijn hyperlinks op je website die onder andere bezoekers en Googlebot doorverwijzen naar een andere webpagina binnen je website. Deze interne links vormen de linkstructuur van je website en is een onderdeel van linkmanagement. Lees hier meer over Wat is linkbuilding. Het verbeteren van deze interne linkstructuur is een essentieel element bij zoekmachine optimalisatie. Door dit artikel te lezen kom jij tot inzichten die helpen bij het bereiken van een goede interne linkstructuur!
Waarom interne links toevoegen?
Interne links zijn om meerdere redenen belangrijk voor je website. Allereerst helpen interne links bij het uitvoeren van zoekmachine optimalisatie. Dit wil zeggen: door het toevoegen van interne links zorg je ervoor dat Google jouw website beter kan indexeren. Daarnaast bevorderen interne links het gebruikersgemak van je potentiële klanten. Het eenvoudig surfen tussen verschillende webpagina’s verbetert de gebruiksvriendelijkheid en verhoogt de tijd die je bezoekers spenderen op je website.
Hoe werkt intern linken?
Google heeft een robot ontwikkeld met de naam Googlebot. Deze robot kan websites crawlen en daaraan een bepaalde score toekennen. Bedrijven doen er dan ook goed aan om het Googlebot zo eenvoudig mogelijk te maken bij het kunnen beoordelen van alle pagina’s van hun website. Een manier om dit te doen is door een interne linkstructuur uit te zetten. Door een linkstructuur aan te maken kan Google – wanneer Google jouw website crawlt en een hyperlink vindt – automatisch door naar de bestemmingspagina. Door het toevoegen van die links maak je het voor de robot dus makkelijker om alle pagina’s van jouw website te indexeren en te beoordelen. Een belangrijke factor bij het beoordelen van een pagina en het bepalen van de rangschikking, is linkwaarde.
Tip: Door een XML sitemap aan te maken help je Googlebot om jouw website gemakkelijker te indexeren!
Linkwaarde
Een individuele pagina van je website bouwt linkwaarde op zodra andere webpagina’s hier naartoe linken. Links van zowel andere websites als webpagina’s binnen dezelfde website, bevorderen de linkwaarde. De opgebouwde linkwaarde wordt vervolgens, wanneer interne linking wordt toegepast, voor een groot deel verdeeld over gelinkte bestemmingspagina’s. De linkwaarde wordt verdeeld over alle interne links op een pagina. Dit betekent dus: hoe meer links je plaatst, hoe minder waarde een individuele link doorgeeft. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over je linkstructuur.
De interne linkstructuur
Het opbouwen van een interne linkstructuur is belangrijk bij het verdelen van linkwaarde naar de juiste webpagina’s. Omdat veel websites naar de homepage linken, is het waarschijnlijk dat ook jouw homepage beschikt over de meeste linkwaarde. Neem daarom de homepage als startpunt van je linkstructuur. Tevens dient een piramidestructuur (linkstructuur van hoge naar lage linkwaarde) als een goede manier om de interne linkstructuur op te bouwen. De pagina met de meeste linkwaarde is dan uiteraard de homepage, gevolgd door de belangrijkste categorieën en tot slot de specifiekere pagina’s (producten).
Wil je weten welke webpagina’s van je website de meeste interne links ontvangen? Maak dan gebruik van ‘Interne link’ van Google Search Console of Screaming Frog.
De piramidestructuur van je website
Link naar jouw belangrijkste pagina’s
De Googlebot ziet het aantal interne links die naar één pagina verwijzen als een signaal ‘hoe belangrijk’ een pagina is. Daarom doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je de belangrijkste pagina’s – zoals ‘Categorieën’, ‘Producten’ en ‘Diensten’ – meer interne links ontvangen dan minder belangrijke pagina’s, zoals ‘Over ons’, ‘Personeel’ enzovoort.
Veel links handmatig in de tekst op één pagina plaatsen vergt tijd en arbeid. Het wordt al makkelijker door andere links toe te voegen zoals een hoofdnavigatie, breadcrumbs, menu-items, inhoudsopgave in de productcategorieën of gerelateerde artikelen/producten/categorieën.
Wil je intern linken helemaal automatiseren? Dan is de WordPress plugin SEO Internal Links wellicht wat voor jou.
Zorg voor content-gerelateerde links
De laatste jaren blijkt dat Googlebot steeds vaker gebruikerssignalen van bezoekers meeneemt bij het beoordelen van interne links. Daarom is het belangrijk dat je linkt naar relevante content en dat het linkwoord van de hyperlink (ankerwoord/anchor) past bij de content van de bestemmingspagina. Het is namelijk de hyperlink die wordt gecrawld door Googlebot. Zodra het woord in de hyperlink niet overeenkomt met de content op de gelinkte pagina, heeft het toevoegen van interne links minder nut.
Dat wat oranje is gekleurd, is het ankerwoord van de link
Daarnaast is het mogelijk dat Google kijkt naar positieve en negatieve gebeurtenissen die aan de interne link worden verbonden, zoals het aantal klikken. Een ander voorbeeld is de sessietijd van een bezoeker na het klikken op een interne link. Het optimaliseren van je links aan je content kan dus kunnen leiden tot positieve gebruikerssignalen.
Tot slot kun je ook de HTML tag van een interne link optimaliseren. Een link beheert een ankertekst en dit wordt door zoekmachines gebruikt om meer informatie over het onderwerp van de bestemmingspagina te krijgen. Daarnaast kunnen consumenten door met de muis op de hyperlink te gaan staan al een korte beschrijving zien van wat er op de bestemmingspagina te vinden is. Wanneer je duidelijk maakt waar de bestemmingspagina over gaat, zorg je ervoor dat Google je pagina beter indexeert.
Het vakje waarin ‘Kloud’ staat, is de HTML tag van de link
Meer weten?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de mogelijkheden van intern linken of linkmanagement of wil je jouw SEO uitbesteden? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Volg ons ook op LinkedIn, Facebook en Twitter voor de laatste online marketing ontwikkelingen.