De vraag die iedere ondernemer (met een website uiteraard) zichzelf wel eens heeft gesteld is: hoe vinden potentiële klanten mijn bedrijf? En niet als ze je bedrijf al kennen, maar juist als ze zich nog oriënteren en relevante zoektermen gebruiken als: Loodgieter, aannemer, reclamebureau, autoverzekering, enz. Regelmatig krijgen we te horen dat klanten ‘altijd al bovenaan staan’. Maar is dat wel zo? Hoe kom je erachter hoe hoog jij écht in Google staat?
Invloeden op zoekresultaten
Voor we daadwerkelijk uitleggen hoe je jouw posities kan achterhalen, nemen wij je mee in de denkwijze van Google. Er zijn namelijk verschillende factoren die de zoekresultaten beïnvloeden. Hierdoor zie jij wellicht andere posities dan anderen.
Persoonlijk zoekgedrag
Veel ondernemers Googlen vaak op hun eigen bedrijfsnaam, om op de website te komen. Vaak is het net iets sneller dan de volledige url invoeren (tijd is immers geld). Google herkent dat je een voorkeur hebt voor een bepaalde website. De zoekmachine is slim en past hierop de zoekresultaten aan. In deze lijst worden jouw voorkeuren voor websites dus meegewogen. Zo zie je eerder sites in de resultaten die je vaker bezocht hebt. Het kan daardoor misschien lijken dat je ‘altijd bovenaan staat’.
Je locatie
Een andere factor die de zoekresultaten beïnvloedt is de locatie vanaf waar je zoekt. Zoekresultaten worden dus ook steeds meer op basis van lokale context weergegeven. Dit voorkomt dat iemand in Groningen een timmerman uit Sittard vindt en andersom. Dit is dan ook de oorzaak dat je mogelijk in Nijmegen op een andere positie staat dan in Dordrecht.
Hoe komen wij toch achter je positie in Google?
Privé navigeren
Er is een simpel trucje om je persoonlijke zoekhistorie te omzeilen. Namelijk door ‘incognito’ te gaan, zoals dit in de browser Chrome heet. Dit is een privé venster waarin je met een schone lei begint; je hebt geen historisch zoekgedrag dat je zoekresultaten beïnvloedt.
SEO Tools
Er zijn ook verschillende tools te vinden op het internet die dit voor je uitzoeken. Hieronder vind je een aantal sites waar je dit kan doen. Let wel op dat je goed kijkt naar de instellingen voor de juiste resultaten.
- SERPs
- Small SEO Tools
- Allo Rank
Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n uitkomst.
SEO Dashboard
De gratis tools zijn natuurlijk handig als je je posities eenmalig wilt checken. Maar efficiënt is het niet wanneer je dit wekelijks wilt bijhouden. Daarom gebruiken we bij TO BE FOUND voor onze klanten SEO Dashboards (zoals hieronder te zien is). In deze dashboards geven we aan op welke zoektermen we targeten. We richten het dashboard vervolgens zo in dat we zien op welke positie de site scoort per zoekwoord én wat de stijging (of daling) is in de afgelopen periode. Daarnaast zien we per zoekwoord hoeveel zoekvolume het heeft. Op basis van deze resultaten stemmen we de SEO werkzaamheden continu bij voor optimaal resultaat.
Hoger in Google komen?
Met een goede website en de juiste strategie kunnen we bezoekers via relevante zoekopdrachten genereren. Kort gezegd is dit een samenhang van drie factoren; techniek, content en populariteit. We zorgen dat onze websites technisch perfect zijn en daarmee maximale winst behalen. Content houdt in dat er relevante inhoud op de website staat (en voldoet aan de eisen). De populariteit wordt gemeten door middel van het aantal websites dat ‘over jou praten’ en verwijzen naar jouw site.
Kortom: laat je informeren en zorg voor die hogere ranking in Google!
Meer weten?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de mogelijkheden van Google? We helpen je graag! Neem contact met ons op! Verder vind je ons ook op LinkedIn, Facebook, en Twitter.