Spring naar content

Google update! Beoordelingssterren niet langer zichtbaar in organische zoekresultaten

Ojee, de beoordelingssterren van je bedrijf verdwijnen uit de organische zoekresultaten. Dit heeft natuurlijk behoorlijke impact op alle webshops en websites waarbij reviews ontzettend belangrijk zijn, denk hierbij o.a. aan reisbureaus, hotels, restaurants enzovoorts. Maar geen zorgen, wij hebben hier een oplossing voor! Lees hieronder alles over de nieuwe Google update.

Waarom verdwijnen de beoordelingssterren?

Google wilt altijd de beste en meest relevante zoekresultaten tonen per zoekopdracht. Daarom biedt het ook de mogelijkheid van het tonen van rich results in de zoekresultaten. Dit is de extra informatie die de zoeker te zien krijgt bij de organische zoekresultaten en die hebben invloed op het klikgedrag van gebruiker. Voorbeelden van rich snippets zijn:

  • Beoordelingsterren/reviews
  • Prijzen
  • Voorraden
  • Enzovoorts

De beoordelingssterren zijn dus onderdeel van ‘rich results’. Echter heeft Google nu besloten om bepaalde beoordelingen niet langer meer te tonen in de organische zoekresultaten. Voorheen waren er namelijk manieren om beoordelingssterren in de rich snippets te manipuleren. Zo kon je middels coderen ervoor zorgen dat bij je webshop/website in Google meer of betere beoordelingen werden getoond dan daadwerkelijk was. Deze manipulatie gebeurde op vrij grote schaal. Daarom heeft Google besloten om de beoordelingssterren volledig weg te schrappen.

Vertoningen van sterren / reviews in Google

Slechts 28% van de reviews/sterren worden vertoond in de rich snippets. Hierbij gaat het om de periode van 10 september tot 8 oktober 2019. (Bron: RankRanger)

Welke beoordelingssterren verdwijnen precies?

Maar geen zorgen, niet alle beoordelingen verdwijnen. Alleen de self-serving beoordelingen van webshops en websites. Met deze self-serving beoordelingen worden de volgende varianten bedoeld:

1. Zelf-verzamelde beoordelingen

De organische resultaten van webshops/websites die zelf reviews verzamelen via hun eigen website, worden niet langer getoond via beoordelingssterren. Deze manier van verzamelen kan namelijk gemanipuleerd worden en zoals gezegd wilt Google dat voorkomen.

2. Beoordelingen via derde partij bij eigen webshop/website

De beoordelingssterren die je als bedrijf verzamelde via een derde partij (denk aan KiyOh, Klantenvertellen, Feedbackcompany etc.), worden ook niet meer getoond in de rich snippets van je eigen website. Wel blijven die beoordelingen zichtbaar bij de website van de derde partij zelf. Bij die derden partij heb je namelijk een ‘’eigen pagina’’ en als die pagina wordt geindexeerd in Google, worden bij die pagina de sterren wel getoond.

Dit soort beoordelingen hebben betrekking op de categorieën ‘LocalBusiness’ en ‘Organizaton’ omdat het gaat om beoordelingen over je bedrijf zelf. Hierover meer in de volgende alinea.

Welke beoordelingen kan je nog wel tonen als webshop/website?

Gelukkig zijn er nog wel andere opties om beoordelingen te tonen. De drie belangrijkste zoekmachines Google, Bing en Yahoo hebben een gezamenlijk initiatief voor het tonen van beoordelingen, namelijk: schema.org. Het doel hiervan is om data (code) gestructureerd op te stellen. Om beoordelingen in te stellen moet je data inladen via schema.org. Bekijk onderstaand schema voor alle mogelijkheden die verdeeld zijn in categorieën, die aangeven wat voor beoordelingen je kan plaatsen.

Schema Google sterren

Schema van categorieën voor het plaatsen van Google sterren

Uitzondering: Categorieën /LocalBusiness & /Organization

Zoals eerder vermeld worden de categorieën ‘LocalBusines’ en ‘Organization’ niet langer meer vertoond in de organische zoekresultaten. Echter worden deze niet volledig uitgesloten. Derde partijen verzamelen niet voor niets al die beoordelingen en zijn hiervoor gecertificeerd. Google erkent deze bedrijven en laat die rich snippets onder hun url dan ook ongeschonden.

Geef de beoordeling de juiste naam!

Bij het invullen van de beoordelingcategorieën via schema.org mag je niet vergeten de property een naam te geven. Hiermee geef je aan Google door waar de beoordeling voor gegeven wordt.

Hoe kan je als bedrijf nu het best omgaan met deze update?

Alle bedrijven die gebruik maken van de categorieën ‘LocalBusiness’ en ‘Organization’ willen we aanbevelen deze weg te halen. Een mooi alternatief kan uiteraard bedacht worden. Analyseer de bovenstaande categorieën die wel nog getoond worden en kijk welke nog toepasbaar zijn voor jouw business.

Voorbeeld: In het geval van de categorie ‘/Event’, zou je dus het naam van het event dat je aanbiedt kunnen invullen en beoordelingen over dat event kunnen verzamelen! Dit zou ook mogelijk zijn voor trainingen.

Zo kan je toch beoordelingen verzamelen. Beoordelingen zijn immers van grote waarde voor de zoekers van nu.

Meer weten?

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op! Volg zoekmachine optimalisatie bureau TO BE FOUND op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing!