Iedereen kent het wel. Een micro-samenvatting van 160 tekens maken van een uitgebreid blogartikel blijft een frustrerend karwei. Gelukkig heeft Google de toegestane hoeveelheid tekens in de meta description verdubbeld! Zo kan je nog beter de Google-gebruikers overtuigen om jouw artikel te lezen of pagina te bekijken. In dit artikel leg ik uit waarom Google de lengte van de meta descriptions heeft verdubbeld, wat voor consequenties dit heeft voor jouw huidige (korte) meta descriptions en waarom je per direct moet starten met het aanpassen van je meta descriptions.
Wat is een meta description ook alweer?
Om het geheugen op te frissen leg ik eerst kort uit wat een meta description precies is. De meta description vind je in een zoekresultaat op Google en is een beschrijving van (voorheen) maximaal 160 tekens over de betreffende landingspagina. Het invullen van meta descriptions heeft een positief effect op de online vindbaarheid van je website. Zodra het maximum aantal tekens wordt overgeschreden, wordt een deel van je beschrijving ‘’afgeknipt’’. Echter, sinds begin december mag een meta description op een mobiele telefoon uit 220 tekens bestaan en op een desktop kan je zelfs 320 tekens gebruiken!
De oude meta description in Google
De nieuwe meta description in Google (220-320 tekens)
Je doet er goed aan om alle pagina’s van jouw website te voorzien van meta descriptions. Zo geef je potentiële bezoekers namelijk een indruk van wat ze kunnen verwachten op jouw pagina. Daarnaast zorgt een goede meta description voor een verhoogde CTR (Click-Through-Rate).
Waarom heeft Google de lengte van de meta description verdubbeld?
Google heeft als missie om zoveel mogelijk informatie te laten zien op een zoekresultatenpagina. Zo kunnen consumenten binnen één klik het antwoord op hun vraag vinden. Dat zie je onder andere terug in Google Mijn Bedrijf. Wat dat betreft is het logisch dat Google de lengte van meta descriptions heeft verdubbeld. Bedrijven kunnen nu namelijk nog meer informatie bieden, waardoor consumenten een betere beslissing kunnen maken, al dan niet op een zoekresultaat te klikken.
Voor jouw bedrijf is deze update hartstikke fijn en handig. Als jij ervoor zorgt dat je waardevolle informatie in je meta data (meta title + meta description) plaatst, zullen potentiële bezoekers vermoedelijk langer op jouw website blijven. Zij weten immers, aan de hand van jouw meta description, waarom ze op jouw pagina klikken. Daarnaast zal het bounce percentage verminderen wat weer resulteert in een stijging van jouw positie in de organische zoekresultaten.
De nieuwe lengte van de meta data in Google, Bing en Moz
Dus, meta descriptions aanpassen ja of nee?!
Mijn advies is dan ook om al jouw huidige meta descriptions aan te passen en te verlengen. Je hebt immers meer ruimte gekregen om antwoord te kunnen geven op de vraag van een potentiële bezoeker. Daarnaast is het altijd goed om eens kritisch naar je huidige meta descriptions te kijken. Beantwoorden ze momenteel wel de zoekopdrachten van Google gebruikers?
Wanneer je de meta descriptions van jouw webpagina’s gaat aanpassen, analyseer dan eerst nauwkeurig hoe jouw doelgroep zoekt of laat dit doen door een SEO bureau. Als het verkeer op jouw website vooral via mobiele telefoons komt, dan doe je er goed aan om je meta descriptions niet langer dan 220 tekens te maken. Als je accepteert dat je meta descriptions op de mobiele telefoon worden afgekapt, plaats dan de belangrijkste informatie in het begin van de beschrijving.
Let op! Gebruik je de Yoast Plugin? Weet dan dat zij nog niet deze nieuwe Google update hebben verwerkt!
Meer weten?
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen over de mogelijkheden van zoekmachine optimalisatie? Neem dan gerust contact met TO BE FOUND op, wij helpen je graag verder! Volg ons ook op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram voor de laatste online marketing ontwikkelingen en trends.