Het wel of niet laten ontwikkelen van een website voor je bedrijf is eigenlijk geen keuze meer. Een website wordt namelijk van je organisatie verwacht. Er zijn twee soorten ondernemers te onderscheiden: ondernemers die een website zien als een ‘digitaal visitekaartje’. Maar ook de ondernemers die hun website zien als een potentieel verkoopkanaal. Hoor je bij die eerste groep? Lees dan snel verder.
Het wel of niet laten ontwikkelen van een website voor je bedrijf is eigenlijk geen keuze meer. Een website wordt namelijk van je organisatie verwacht. Er zijn twee soorten ondernemers te onderscheiden: ondernemers die een website zien als een ‘digitaal visitekaartje’ en ondernemers die hun website zien als een potentieel verkoopkanaal. Hoor je bij die eerste groep? Lees dan snel verder!
Website is geen visitekaartje
De meest gemaakte fout is dat je website niet slechts een digitaal visitekaartje is. Zo’n kaartje geef je aan iemand, in de hoop dat hij/zij je niet vergeet, of nog beter; dat die persoon contact met je opneemt. Afwachten dus… Hetzelfde principe wanneer de insteek van je website een digitaal visitekaartje is. Hoe pak je zoiets dan aan?
Waarom een website?
Waarom neem je een website? Simon Sinek schreef zelfs een heel boek over waarom: Start with why. Heb je een website nodig omdat het moet of omdat je een nieuw product op de markt wilt brengen dat nog niemand kent? Door jezelf af te vragen ‘waarom je een website nodig hebt’, kom je er al snel achter dat je niet alleen een website wilt om online aanwezig te zijn. Nee, je hebt een doel voor ogen; je wilt dat je website zorgt voor potentiële klanten. Dat lijkt misschien een hele opgave, maar niets is minder waar.Â
De ontwikkeling van je website
We weten nu waarom we een website gaan ontwikkelen. In de volgende fase doe je een grondig vooronderzoek, kijk je naar websites van concurrenten, analyseer je het zoekgedrag en denk je na over een logische indeling van de website. Vervolgens vertaalt de designer dit naar een visueel ontwerp en uiteindelijk de developer naar een functionerende website. Een webbureau heeft de ervaring om goed in te schatten ‘wat werkt en wat niet’ en zal hierop ook je site inrichten.
Yes, een website! En nu?
De aanpak gaat al goed; we zijn met een strategische benadering te werk gegaan en hebben een website opgeleverd die aan alle wensen en eisen voldoet. En nog belangrijker; een website die zo ingericht is om een bezoeker over te halen contact met je op te nemen. Maar nu begint het pas. De grote vraag is namelijk: hoe komen potentiële klanten bij jou terecht? Dat kan op verschillende manieren:
SEO
Een vaak voorkomende gedachte, ‘als mijn site net opgeleverd is, dan hoef ik toch geen SEO te doen?’, is deels waar. De techniek en content van je site zijn dik in orde. Maar dat is niet het enige waar zoekmachines naar kijken. Twee andere belangrijke onderdelen van SEO zijn blogs en linkbuilding. De kunst is om dit beter aan te pakken dan je concurrent. Waardoor je site beter scoort in de zoekresultaten. Des te eerder krijg je bezoekers op jouw site. Je kan jouw SEO uitbesteden aan een zoekmachine optimalisatie bureau, maar je kan er ook voor kiezen om dit zelf te proberen.
SEA
Het adverteren in Google kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld met tekstadvertenties, die boven de organische resultaten verschijnen. Waar SEO op de lange termijn inzet, kan SEA direct resultaat opleveren, maar is alleen blijvend zolang je dit inzet. Wil je jouw SEA uitbesteden? Onze specialisten staan klaar om jouw advertenties naar een hoger niveau te tillen!
E-mailmarketing
De inzet van e-mailmarketing is nog steeds zeer efficiënt. Je hebt een groot bereik tegen relatief lage kosten. Zeker voor webshop eigenaren kun je via een mailing maandelijks extra inkomsten genereren. Het enige nadeel is dat je wel veel moeite moet doen om je database te vullen met geïnteresseerden.
Social media marketing
Het inzetten van social media marketing kan een grote aanwinst zijn voor je online strategie door het grote bereik van de vele platforms. Het handige aan social media platforms is dat je heel doelgericht content kan creëren voor gesegmenteerde doelgroepen. Door middel van social media adverteren kan je bovendien op een eenvoudige manier de juiste doelgroep bereiken op het juiste moment. Een goed voorbeeld hiervan is LinkedIn adverteren. Door bijvoorbeeld een vacature uit te lichten op LinkedIn richt je gemakkelijk enkel op werkzoekenden en worden de advertenties niet getoond aan mensen die er geen baat bij hebben.
Conclusie
Zorg ervoor dat je van tevoren goed bedenkt wat het doel is van je website. Door je website af te stemmen op een goede online strategie heb je de grootste kans dat je website gaat bijdragen aan je doelstellingen. Kortom, maak een goede website en dan heb je de basis al!
Meer weten?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de mogelijkheden van Google? We helpen je graag! Neem contact met ons op! Verder vind je ons ook op LinkedIn, Facebook, Twitter en Google+.