Om je beter in je doelgroep te kunnen verplaatsen, is het slim om gebruik te maken van een buyer persona. Dit is een fictief personage dat jouw doelgroep representeert. Hoe maak je zelf een buyer persona? Je leert het hier in 3 stappen.
In het kort: wat is een buyer persona?
Voordat je kunt beginnen met het maken van een buyer persona, vertellen we je graag iets meer over wat een persona eigenlijk is. Kort gezegd, is het een fictief persoon waarin al jouw klantinzichten samenkomen. De persoon heeft alle aspecten van een echt mens, en precies daarom helpt deze marketingtool je zo goed om je te verplaatsen in je doelgroep (net als de customer journey dat doet). Met een buyer persona kun je effectievere marketing bedrijven en makkelijker problemen oplossen voor je klanten. Een buyer persona maak je door doelgroeponderzoek uit te voeren, de elementen van de buyer persona in te vullen, en uiteindelijk alles visueel te maken. Dit laatste doe je eenvoudig met behulp van ons buyer persona template.
Tip: Soms bestaat een doelgroep niet uit consumenten. Wie bezig is met employer branding, wil bijvoorbeeld zijn of haar personeel beter begrijpen. In dit geval maak je geen persona van je klanten, maar van je medewerkers. Ook voor een ’employee persona’ kun je ons template gebruiken!
Stap 1: Voer doelgroeponderzoek uit
Voordat je aan de slag kunt met de creatie van jouw buyer persona – ook wel ijkpersoon genoemd – moet je voldoende kennis hebben over je doelgroep. Daarvoor voer je doelgroeponderzoek uit. Je gaat dan onder andere op zoek naar:
- Demografische gegevens
Wat is de leeftijd, het geslacht en de woonsituatie van je doelgroep? - Geografische gegevens
Waar woont je doelgroep en wat zegt dit over hen? - Sociaaleconomische gegevens
Wat is het opleidingsniveau, het inkomen en het beroep van je doelgroep? - Psychografische gegevens
Wat is de opinie en bijvoorbeeld de politieke voorkeur van je doelgroep? - Domein specifieke gegevens
Wat is de relatie van jouw doelgroep tot de productcategorie waar jouw bedrijf zich in bevindt? - Merk specifieke gegevens
Wat is de relatie van je doelgroep met jouw merk? Kent de doelgroep jouw merk al? Overweegt jouw doelgroep al om jouw product te kopen? Wat overtuigt de doelgroep om jouw product of dienst te kopen?
Figuur 1: doelgroep onderzoek
Als het doelgroeponderzoek is afgerond en je alle relevante gegevens hebt verzameld, dan kun je aan de slag met het ontwikkelen van jouw buyer persona. Maar hoe doe je dat?
Stap 2: Vul de elementen van de buyer persona in
Als je een buyer persona wilt maken is het aan te raden om ten minste de volgende elementen in te vullen. Deze onderdelen zijn essentieel om van jouw onderzoeksgegevens een persona te maken die tot leven komt. Als een van deze elementen ontbreekt in jouw buyer persona, dan wordt het direct lastiger om je in je doelgroep te kunnen verplaatsen. En dat is juist precies waarvoor je de persona wilt gebruiken.
1. Naam
Zonder naam wordt het erg lastig om een persona een identiteit te geven. Geef hem of haar dus een echte naam zoals Kees, Marije, Patrick of Fatima.
2. Carrière
Wat is het beroep van Kees? Maar ook: Welke studies heeft hij eventueel gedaan? Bij dit onderdeel kun je ook de hobby’s van de ijkpersoon benoemen, en kun je omschrijven welke merken hem of haar aanspreken en welke niet.
3. Demografische gegevens
Vergeet hierbij vooral niet dat een buyer persona één persoon is, en niet de hele doelgroep. Vul dit onderdeel dus in met “Kees woont in Rotterdam en reist elke dag met de trein naar Den Haag”, en niet met “45% van onze doelgroep woont in Rotterdam”.
4. Doelen
Kees is een echt mens en heeft dus doelen. Omschrijf deze, zodat je weet wat je als bedrijf kunt bijdragen bij het behalen van die doelen.
5. Zorgen
Waar maakt jouw persona zich zorgen om? Omschrijf alle zorgen en twijfels die spelen binnen je doelgroep, deze kunnen namelijk allemaal opkomen in het hoofd van je persona.
6. Omgeving
De fysieke, sociale en technologische omgeving van je doelgroep zijn waardevolle gegevens voor je bedrijf. Omschrijf in je buyer persona bijvoorbeeld op welke manier hij of zij jouw website bezoekt: via een smartphone of een laptop? Dergelijke informatie helpt jou bij het optimaliseren van je website.
7. Quote
Plaats het grootste probleem, of het grootste verlangen van je persona in een quote die prominent aanwezig is op de visualisatie van je buyer persona. Een voorbeeld: “Ik vind het teveel moeite kosten om elke dag een gezonde en voedzame maaltijd op tafel te zetten.”
8. Foto
Hiermee gaat je persona pas echt leven en geeft hij of zij letterlijk smoel aan je doelgroep. Voeg dus altijd een foto toe aan de visualisatie van je persona.
Figuur 2: buyer persona template
Het buyer persona template van TO BE FOUND!
Tip! Heb je het idee dat één buyer persona niet je hele doelgroep representeert? Of denk je dat je een belangrijke doelgroep laat liggen wanneer je met je persona aan de slag gaat? In de praktijk worden regelmatig twee persona’s of zelfs drie persona’s ingezet voor een doelgroep. Dit kun jij dus ook overwegen.
Stap 3: Maak het visueel met behulp van ons buyer persona template
Een persona maken gaat verder dan alleen het invullen van de eerder genoemde elementen. Hij of zij komt pas echt tot leven in een mooie visualisatie. Een mooi design maakt het bovendien voor jezelf ook prettiger om naar je buyer persona te kijken, én het geeft je een duidelijk overzicht.
Om je een handje te helpen met de visualisatie van je buyer persona hebben wij een buyer persona template gemaakt. Zo hoef je na het uitvoeren van je doelgroeponderzoek alleen de onderdelen in te vullen en voila: je buyer persona is een feit.
Download onze buyer persona template
Ga direct aan de slag met het ontwikkelen van jouw ijkpersoon!
Heb je problemen met het maken van je eigen buyer persona, of met andere online marketing activiteiten? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met je mee.
Ben je er klaar voor om zelf een buyer persona te maken? Test jezelf!
Een buyer persona is een fictief persoon die de gebruiker van jouw dienst of product representeert. Het is een visuele weergave van de belangrijkste klantinzichten, en het helpt je om je in je doelgroep te verplaatsen.
Als je zelf een persona wilt ontwikkelen, moet je eerst uitvoerig doelgroeponderzoek doen. Daarna kun je alle elementen van de buyer persona invullen en tot slot maak je de persona visueel met behulp van onze buyer persona template!
Door het download formulier hierboven in te vullen! Of via de download button in het artikel.